povjerljivi dokumenti

Poznato za što se tereti Trump: Tajne dokumente skrivao je i u kupanici i spavaćoj sobi

09.06.2023 u 20:59

Bionic
Reading

Donald Trump suočava se s 37 točaka optužnice za kaznena djela koja se odnose na zadržavanje povjerljivih informacija, ometanje pravde i lažne izjave, stoji u optužnici koja je otpečaćena u večernjim satima po hrvatskom vremenu

Prema optužnici, bivši američki predsjednik Donald Trump osobno je bio uključen u premještanje kutija s povjerljivim dokumentima na svoje imanje Mar-a-Lago na Floridi.

Uz Trumpa je optužen i njegov pomoćnik Walt Nauta, koji je snimljen na videonadzoru kako uklanja kutije s imanja Mar-a-Lago.

U prvoj točki, tužitelji napominju da je kao predsjednik SAD-a, Donald Trump imao pristup 'najosjetljivijim povjerljivim dokumentima i informacijama o nacionalnoj sigurnosti', uključujući informacije iz obavještajne zajednice i Ministarstva obrane.

U drugoj točki optužnice stoji da je: 'Tijekom svog predsjedničkog mandata Trump skupljao novine, isječke iz tiska, pisma, bilješke, kartice, fotografije, službene dokumente i druge materijale u kartonske kutije koje je držao u Bijeloj kući. Među materijalima koje je Trump pohranio u svoje kutije bile su stotine povjerljivih dokumenata.'

Tereti se po 37 točaka optužnice

 Trump je suočen s desecima točaka optužnice i to: 

  • 31 točka optužnice za namjerno zadržavanje informacija o nacionalnoj obrani (kršenje Zakona o špijunaži)
  • Jedna točka za urotu za ometanje pravde
  • Jedna točka za utajenje dokumenta ili zapisa
  • Jedna točka optužnice za koruptivno prikrivanje dokumenta ili zapisa
  • Jedna točka za skrivanje dokumenta u federalnoj istrazi
  • Jedna točka udruživanja u skrivanju dokumenata
  • Jedan točka za lažne izjave

Treća točka optužnice optužuje Trumpa za pohranjivanje 'informacija o obrambenim i oružanim sposobnostima SAD-a i stranih zemalja'. Dokumenti su također uključivali 'nuklearne programe SAD-a, potencijalnu ranjivost SAD-a i njegovih saveznika na vojni napad' i 'planove za moguću odmazdu' kao odgovor na strani napad.

U optužnici se dalje navodi da je Trump, nakon što je 20. siječnja 2021. prestao biti predsjednik, 'prouzročio da se mnoštvo kutija, od kojih su mnoge sadržavale povjerljive dokumente, prevezu' u njegovu rezidenciju na Floridi, imanje Mar-a-Lago.

  • +28
Mar-a-lago Izvor: Profimedia / Autor: Arnold Drapkin / Zuma Press / Profimedia

'Trump nije bio ovlašten posjedovati ili zadržati te povjerljive dokumente', dodaje se.

Trumpovo imanje Mar-a-Lago 'nije bilo ovlaštena lokacija' za "skladištenje, posjedovanje, pregled, izlaganje ili raspravu o povjerljivim dokumentima, stoji u optužnici.

Unatoč tome, navodi se dalje, Trumpove kutije s dokumentima bile su pohranjene na mjestima u kući uključujući 'dvoranu za balove, kupaonicu i tuš, uredski prostor, njegovu spavaću sobu i ostavu'.

Kutije s povjerljivim dokumentima na imanju Mar-a-lago Izvor: Licencirane fotografije / Autor: DOJ

Povjerljive dokumente pokazivao i drugima

Optužnica tereti Trumpa da je u dva navrata pokazivao 'povjerljive dokumente drugima'.

Prvi slučaj je bio u Trump National Golf Clubu u Bedminsteru, New Jersey, 'tijekom audio snimljenog sastanka s piscem, izdavačem i dva člana njegova osoblja'. Nijedna od ovih osoba nije imala sigurnosnu provjeru, navodi se u optužnici.

Trump je pokazao i opisao 'plan napada' za koji je rekao da su ga 'za njega pripremili Ministarstvo obrane i visoki vojni dužnosnik'. Trump je zatim rekao pojedincima da je plan 'vrlo povjerljiv', 'tajan' i također dodao - 'kao predsjednik mogao sam s njega skinuti oznaku tajnosti'.

'Sada ne mogu, znate, ali ovo je još uvijek tajna', rekao je na snimci Trump.

Optužnica protiv Donalda Trumpa by Tportal.hr on Scribd

Drugi put kada je drugima pokazao povjerljive dokumente bilo je 'u kolovozu ili rujnu 2021.', u Bedminster Clubu.

Bivši američki predsjednik 'pokazao je predstavniku svog odbora za političko djelovanje koji nije posjedovao sigurnosnu dozvolu i povjerljivu kartu'.

Ova je karta 'odnosila se na vojnu operaciju', a Trump je predstavniku rekao da im je 'ne bi trebao pokazivati' i da se 'ne bi trebao previše približavati'.

Trump se suočava s mogućnošću zatvora ako bude osuđen, a neke od točaka optužnice nose i do 20 godina kazne zatvora.