NICOLAS MADURO

Prisegnuo Chavezov nasljednik

20.04.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro položio je svečanu prisegu u petak i poručio da će nastaviti slijediti put svojeg mentora Huga Chaveza usred krize koja je potresla tu naftom bogatu karipsku zemlju nakon njegova izbora.

Odjeven u tamno odijelo i s crvenom kravatom, nasljednik uzora latinoameičke ljevice Huga Chaveza koji je 5. ožujka umro od posljedica raka, položio je zakletvu ispred fotografije "Comandantea" te se "okitio" predsjedničkom lentom.

"U ime venezuelskog naroda prisežem da ću poštovati ustav", rekao je 50-godišnji Maduro, bivši ministar vanjskih poslova u prisutnosti dvadesetak stranih uzvanika. U pratnji supruge Cilije Flores, ovaj je bivši vozač autobusa i sindikalni čelnik obećao da će nastaviti "graditi neovisnu domovinu po mjeri sviju".

Maduro je svoje protivnike pozvao na dijalog, osobito nakon nedavnih prosvjeda u kojima je osam ljudi smrtno stradalo, a šezdesetak ih je ozlijeđeno. "Spreman sam na razgovor, pa i s đavlom", rekao je Maduro, ne spomenuvši pritom ime svojeg političkog protivnika Henriquea Caprilesa, mladoga guvernera sjeverne države Mirande i lidera oporbe.

Ispred zgrade parlamenta okupilo se mnoštvo njegovih i Chavezovih simpatizera odjevenih u crveno, boju "chavizma". Mnogi su stigli autobusima iz udaljenih dijelova zemlje. "Chavez živi, borba se nastavlja!", izvikivali su. "Izbor Madura znači nastavak revolucionarnog procesa u Venezueli i u cijelome svijetu", rekao je za AFP 38-godišnji električar Jose Rendo.

Maduro je na predsjedničkim izborima u nedjelju tijesno, s 50,5 posto glasova, pobijedio Caprilesa. Pobjeda, koju je Capriles proglasio prevarom, izazvala je nerede u zemlji.