plenarna sjednica

Prirodne katastrofe sve češće u EU, Zeleni traže veću pomoć za članice s najvećim rizikom

14.09.2021 u 13:38

Bionic
Reading

Solidarnost članica Europske unije nužna je u borbi protiv prirodnih katastrofa koje sve češće pogađaju Uniju zbog klimatskih promjena, zaključili su europarlamentarci u utorak na plenarnoj sjednici

"Kada jedna zemlja ne može sama provesti obnovu, onda je vrlo važno da pružimo pomoć“, istaknuo je zastupnik pučana Pascal Arimont u raspravi o prirodnim nepogodama u Europskoj uniji.

Razorne poplave pogodile su u srpnju Njemačku i zemlje Beneluxa, dok su se Italija, Cipar i Grčka borile s opasnim požarima u srpnju i kolovozu.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira istaknula je kako je Fond solidarnosti važan za odgovor na prirodne katastrofe, ali je potrebno i "investirati" u zaštitu od poplava, požara, potresa i sl.

"Ako se Njemačka i Belgija ne mogu zaštititi, kako to mogu siromašnije zemlje", zapitala se socijaldemokratkinja Jytte Guteland.

Zastupnica Zelenih Rosa D'Amato poručila je da, uz povećanje sredstava Fondu za solidarnost, treba i preusmjeriti veći novac zemljama "koje imaju najveći rizik" od prirodnih katastrofa.

Neki su zastupnici, poput talijanskog konzervativca Raffaela Fitta, istaknuli da je potrebno jačati i Mehanizam Unije za civilnu zaštitu.

"Solidarnost djeluje samo djelomično. Pokazalo se gdje su rizici i ograničenja EU-a", kazao je, dodavši kako je potrebno "poboljšati" instrumente koji su na raspolaganju.

Zastupnici su većinom te prirodne nepogode povezali s klimatskim promjenama, a zastupnik Ujedinjene europske ljevice/Nordijske zelene ljevice Younous Omarjee smatra da će takve katastrofe "postati uobičajene".

Povjerenica Ferreira je istaknula da je "učestalost" prirodnih katastrofa "sve veća i sve teža" jer klimatske promjene "donose nepredviđene prirodne katastrofe".

"Čini se da je svake godine sve gore", dodala je.