dhmz za tportal

Pripremite se za novi val južine: Za vikend temperature iznad prosjeka!

30.01.2024 u 17:14

Bionic
Reading

Uz eventualnu mogućnost malo kiše u četvrtak i petak, do kraja tjedna trebalo bi se nastaviti stabilno vrijeme. Ugodno iznenađenje dolazi i za vikend, kada bi temperature trebale još malo porasti, najavljuju prognostičari DHMZ-a

Vrijeme u većem dijelu Europe već je danima pod djelovanjem prostrane anticiklone podržavajući stabilne vremenske prilike. Još je prošlog tjedna bilo nekoliko prolazaka oslabljenih frontalnih poremećaja preko Hrvatske, a od nedjelje i kod nas dominira anticiklona s tlakom uglavnom iznad 1035 hPa, kažu za tportal iz DHMZ-a.

U srijedu će se nastaviti sunčano vrijeme, a najviše će ga biti na južnom Jadranu. Vjetar većinom slab, prema otocima umjeren sjeverozapadni. Najniža temperatura zraka između -9 i -4, na moru od 2 do 7 °C. Najviša dnevna od 5 do 10, na Jadranu između 11 i 15 °C.

Početak veljače, odnosno četvrtak i petak, obilježit će brzo prolazno naoblačenje sa zapada koje može donijeti malo kiše središnjim i istočnim predjelima. Nakon toga će većinom stabilno vrijeme i dolazak tople zračne mase u višim slojevima atmosfere tijekom vikenda i sljedećeg tjedna dovesti do zatopljenja i iznadprosječno visokih vrijednosti temperature, osobito u unutrašnjosti. Prema sad dostupnim podacima objavljenim na stranici DHMZ-a, temperature u unutrašnjosti mogle bi biti i iznad 12 stupnjeva.

  • +24
Sunčano i prohladno vrijeme u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Prema danas dostupnim izračunima, povratak na temperaturne vrijednosti uobičajene za veljaču mogao bi nastupiti pred drugi veljački vikend (10.-11.2.) približavanjem ciklone i hladnog zraka sa zapada. Iako u tom razdoblju temperatura zraka može biti koji dan i ispod višegodišnjeg prosjeka, nema naznaka za dugotrajno hladno vrijeme koje može utjecati na zdravlje ljudi. Vjerojatnost za hladni val mala je i u drugoj polovini veljače jer bi tad temperatura zraka trebala biti većinom oko prosjeka, a vrijeme promjenljivo, tipično za veljaču, zaključuju iz DHMZ-a.