vremenska prognoza

Nastavlja se južina: Temperatura i dalje iznad prosjeka, kiša moguća tek krajem tjedna

29.01.2024 u 05:54

Bionic
Reading

I u novom će tjednu prevladavati vedrina, osobito na Jadranu. Ujutro će je mjestimice remetiti magla, a od srijede do petka i povremeni oblaci iz kojih samo rijetko u unutrašnjosti može pasti vrlo malo kiše. Premda će i dalje na kopnu biti jutarnjih minusa, ponegdje i mraza, temperatura zraka bit će većinom viša od prosječne za doba godine, posebice na Jadranu, a u kopnenom području zamjetnije od četvrtka

U ponedjeljak će na istoku Hrvatske najniža temperatura zraka biti primjerena za kraj siječnja, oko -3 °C, pa će svima biti ugodnije sredinom dana na suncu. U središnjoj Hrvatskoj mirno i pretežno vedro, ujutro gdjegod s maglom ili samo sumaglicom. Najviša temperatura bit će oko 8 °C, što je više od klimatološkog prosjeka za ovo doba godine.

Sunčano vrijeme i uglavnom primjereno toplo, odnosno ujutro hladno, nastavlja se i u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu, gdje će prijepodne lokalno biti magle i niskih oblaka, pod Velebitom umjerene bure, a na otvorenom moru sjeverozapadnjaka, osobito prema jugu. Sjeverozapadni vjetar i na dalmatinskim otocima, a duž obale osobito prijepodne umjerena bura.

Bit će vedro, u unutrašnjosti Dalmacije ujutro uz mogućnost slabog mraza, a poslijepodne će većini biti ugodno na otvorenom uz najvišu temperaturu zraka 14, 15 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske ujutro su još mogući vrlo jaki, lokalno i olujni udari bure pa će more biti i umjereno valovito, u postupnom smirivanju tijekom vedrog poslijepodneva. Ujutro temperatura zraka od 1 do 7 °C, danju između 12 i 14 °C.

I dalje prilično stabilno

I idućih dana na kopnu stabilno vrijeme - pretežno sunčani mirni dani i hladna, ali ne odveć hladna jutra. Mjestimična magla češća u srijedu, a u četvrtak porast naoblake i temperature. Na Jadranu vedro, duž obale često posve mirno, ujutro burin, na otocima i prema otvorenom moru od srijede će puhati umjeren sjeverozapadnjak. U noći i ujutro mjestimice magla, češća na sjeveru, osobito u srijedu.

U četvrtak više oblaka i dalje barem djelomice sunčano. Za kraj siječnja čak i malo toplije od višegodišnjeg temperaturnog prosjeka, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., iz DHMZ-a.