prljava kiša

Pripremite se: Stižu ogromne količine saharskog pijeska

26.02.2024 u 12:49

Bionic
Reading

Na samom kraju ovogodišnje veljače, koja će klimatološki ostati zabilježena kao jedna od najtoplijih, ako ne i najtoplija u povijesti mjerenja, stiže nam masivna pošiljka afričkog pijeska, piše Istramet

Dugotrajna ciklogeneza koja će se intenzivirati u Genovskom zaljevu krajem idućeg tjedna, a koja će započeti novim prodorom s Atlantika već u ponedjeljak, donosi vrlo turbulentno vrijeme velikom dijelu Europe, piše Istramet.

Na prednjoj strani ciklona naši će se krajevi naći u jakom južnom visinskom strujanju zraka, a ciklone će povući i vruć zrak iz Sahare gotovo do Sicilije i juga Grčke. Prve velike vrućine tako stižu na sjever Afrike, a primjerice u Libiji vrijednosti bi mogle porasti i do 35 Celzijevih stupnjeva, što se dobro može uočiti na prognostičkim kartama za Europu.

  • +4
Saharski pijesak Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Jakim južnim visinskim strujama stiže i ogromna količina saharskog pijeska te će on do kraja idućeg vikenda prodrijeti duboko na sjever Europe. Padat će prljava kiša, a vjerojatno će i kvaliteta zraka biti niža, što se naročito odnosi na razinu čestica PM 2.5, koje se zasad prate na dvije lokacije u Istri.

Takvo stanje potrajat će danima, a naznake za smirivanje vremena postoje tek u drugom dijelu prve dekade ožujka.