progn0za vremena

Pripremite kišobrane, za vikend stiže obilna kiša i južina

08.03.2024 u 07:13

Bionic
Reading

Nastavlja se promjenjivo i većinom razmjerno toplo, no u stabilniji petak na kopnu ujutro čest mraz. Od subote uglavnom južina i povremena kiša, gdjekad i obilnija.

Osim na kišu, u većini Hrvatske vjerojatno najčešću i najobilniju tijekom vikenda, kad je velika vjerojatnost i za lokalno izraženije pljuskove praćene grmljavinom - valja upozoriti i na prilično vjetrovito vrijeme, osobito na Jadranu, gdje će od subote do ponedjeljka prevladavati jako i olujno jugo.

Umjereno do pretežno oblačno, ujutro ponegdje u unutrašnjosti moguća magla. Kiša povremeno na Jadranu te u područjima uz Jadran, a popodne mjestimice u središnjim i istočnim krajevima. Ponegdje su mogući pljuskovi s grmljavinom, uglavnom u Dalmaciji. Puhat će slab i umjeren jugoistočni i južni vjetar, na Jadranu umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo, oslabjet će prema kraju dana. Najniža jutarnja temperatura od 0 do 5, na Jadranu između 5 i 10 °C. Najviša dnevna temperatura od 10 do 15 °C, u Gorskoj Hrvatskoj ponegdje malo niža.

Olujno jugo Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

'U petak na istoku Hrvatske umjereno do pretežno oblačno. Prijepodne može biti malo kiše, a popodne i kraćih sunčanih razdoblja. Jutarnja temperatura od 1 do 5 °C, a dnevna oko 10 °C. Tijekom oblačnog prvog dijela dana slaba kiša lokalno je moguća i u središnjoj Hrvatskoj. Popodne djelomično razvedravanje, ponegdje i kraća sunčana razdoblja. Jutro hladnije nego u četvrtak, moguć je i slab mraz, a dnevna temperatura od 9 do 11 °C.

U Gorskoj Hrvatskoj većinom oblačno, a na sjevernom Jadranu sunčana razdoblja, češća poslijepodne. Vrlo rijetko past će i malo kiše, a na najvišim planinama i poneka pahulja snijega. Ujutro u gorju slab mraz, podno Velebita bura, zatim će vjetar na moru okrenuti na jugo i jačati. Dnevna temperatura većinom od 6 do 13 °C. U Dalmaciji sunčanije, osobito na obali. No neće biti potpuno stabilno pa je lokalno moguć kratkotrajni pljusak, ponajprije u unutrašnjosti i na otocima. Zapuhat će jugo i južni vjetar te jačati prema kraju dana. Dnevna temperatura zrakaa od 12 do 15 °C. Oko 14 °C na barem djelomice sunčanom jugu Hrvatske, gdje je samo rijetko moguć i pljusak, najvjerojatnije u unutrašnjosti i na otocima. U noći i ujutro bura, zatim većinom slabo do umjereno jugo.

Tijekom vikenda na kopnu nestabilnije, kiša češća u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. S nedjelje na ponedjeljak jače naoblačenje, prolazno izražena i obilna kiša, ponegdje praćena grmljavinom. Zapuhat će umjeren do jak jugoistočni i jugozapadni vjetar, a temperatura zraka će porasti. Na Jadranu jako i olujno jugo, koje će u ponedjeljak oslabjeti i okrenuti na jugozapadni vjetar. Bit će nestabilno, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, osobito izraženim i obilnim u nedjelju i ponedjeljak.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.