NEPRIKLADNI UVJETI RADA

Pripravnici u Bruxellesu prosvjeduju zbog eksploatacije

16.07.2013 u 15:34

Bionic
Reading

Mladi visokoobrazovani honorarci angažirani u institucijama Europske unije u Bruxellesu prosvjedovat će sutra zbog izrabljivanja i čestog neplaćenog rada

Grupa nezadovoljnika organizira se putem društvenih mreža želeći upozoriti da nije sve bajno u njihovom načinu života u središtu EU-a. Osim radnika u europskim institucijama, pozivaju se i pripravnici u privatnim kompanijama, nevladinim organizacijama i drugim strukturama koje koriste potplaćeni prekovremeni rad na neodređeno. Neki od nezadovoljnika smatraju da vježbenički programi koji su im dodijeljeni nisu kvalitetni i da ne otvaraju mogućnost budućeg zapošljavanja.

'Cijenimo trud svih vlasti koje su uključene u prenošenje znanja i vještina na mlade profesionalce. No to nas ipak ne smije spriječiti da privučemo pozornost javnosti na neprikladne uvjete u pripravničkom sustavu', izjavili su organizatori EU Observeru.

Samo u institucijama EU-a angažirano je oko 600 pripravnika sa srednjom plaćom od tisuću eura, što je skoro duplo manje od belgijskog prosjeka.

Prema podacima komisije, prosječan pripravnik ima 26 godina, govori četiri jezika i ima dvije diplome.