kažnjenička bojna

Pripadnik HVO-a optužen za ratni zločin u Mostaru godinama živi u Zagrebu

28.09.2023 u 18:14

Bionic
Reading

Županijski sud u Mostaru potvrdio je optužnicu koja tereti bivšeg pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane, koji dugi niz godina živi u Zagrebu, da je počinio ratni zločin - ubojstvo jednoga bošnjačkog civila te ranjavanje drugoga u središtu Mostara 1993. godine

Prema navodima iz optužnice županijskog tužiteljstva Robert M. zvani Roba (1971.) je 12. lipnja 1993. u naselju Podhum u Mostaru za vrijeme rata između bošnjačke Armije BiH i HVO-a iz vatrenoga oružja pucao u civile bošnjačke nacionalnosti.

Tom prigodom je usmrtio osobu kojoj se navode inicijali (M.R.), te ranio drugoga bošnjačkog civila koji je zadobio po život opasne tjelesne ozljede. On je na taj način, dodaju u Tužiteljstvu Hecegovačko-neretvanske županije, počinio kazneno djelo ratnoga zločina protiv civilnog stanovništva prema Kaznenome zakonu preuzetom iz bivše Jugoslavije.

Pripadnik HVO-a je prije ubojstva izveo četiri bošnjačka civila iz njihove kuće. Po navodima medija u Mostaru, za ovaj se zločin tereti Robert Medić zvani Roba, koji je tijekom rata bio pripadnik Kažnjeničke bojne HVO-a.

Njegovo se ime spominjalo i u presudi Međunarodnog kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju protiv nekadašnjih zapovjednika Kažnjeničke bojne Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele. Medić dugi niz godina živi u Zagrebu.