otkrili belgijski zastupnici

Zloglasni SS-ovci i danas primaju nacističke mirovine, a ubire ih čak 71 hrvatski umirovljeni nacist

22.02.2019 u 20:25

Bionic
Reading

U Belgiji i Velikoj Britaniji, ali i još nekim europskim državama, nekadašnji pripadnici zloglasnih nacističkih postrojbi SS-a još uvijek primaju njemačke mirovine, piše belgijski dnevni list De Morgen

Belgijski dnevnik ističe kako u toj zemlji čak 27 kolaboracionista još uvijek prima mirovinu iz njemačkog proračuna, a identična je situacija zabilježena u Velikoj Britaniji.

Do otkrića je došlo nakon što je četvero zastupnika u belgijskom parlamentu predočilo dokaze o postojanju isplate na temelju vojne suradnje za vrijeme okupacije te je zatražilo prekid isplate tih primanja.

Dnevni list napominje kako s pravne strane ne postoje nikakve nepravilnosti jer je Njemačka naslijedila obveze Trećeg Reicha te na sebe preuzela isplatu mirovina pozivajući se na dekret koji je potpisao Adolf Hitler još 1941. godine.

Riječ je, naime, o jedinom nacističkom dekretu koji je pravno ostao na snazi i nakon Potsdamske konferencije u ljeto 1945., na kojoj je postignut dogovor oko osnovnih pitanja o položaju Njemačke nakon poraza.

Belgijske vlasti ne znaju o kome je riječ jer informaciju o tome imaju samo Nijemci. Kako ne postoji obaveza da se države EU-a međusobno izvješćuju o prekograničnim isplatama mirovina, plaćanje se obavlja bez ikakvog oporezivanja.

  • +9
Ilustrativna galerija / Nacistički logori smrti Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Mirovine za nekadašnje esesovce kreću se od 425 do 1275 eura, a osim Belgije, kako prenosi Euronews, primaju ih bivši SS-ovci koji su državljani Velike Britanije.

Direktor Centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff izjavio je za Jerusalem Post kako nije iznenađen ovim otkrićem.

'Priča je daleko veća od ovoga što se zna. Nije samo riječ o mirovinama u Belgiji i Velikoj Britaniji - to se događa u mnogim zemljama', upozorio je Zuroff.

Istovremeno, njemačko ministarstvo rada i socijalne politike tvrdi da u Belgiji samo 18 osoba prima ovu mirovinu, ali da nitko od njih nije bivši član SS-a.

Ministarstvo je u petak objavilo da je u veljači više od 2000 ljudi diljem svijeta primilo ove mirovine. Od toga su tri četvrtine u Europi, u što spada i 71 osoba u Hrvatskoj.

U pitanju su, tvrdi njemačko ministarstvo rada, bivši nacisti, njihovi suradnici ili osobe koje su bile prislino unovačene.