SVEČANI DOČEK

Princ Charles i vojvotkinja od Cornwalla sletjeli u Hrvatsku

14.03.2016 u 15:14

  • +22

Dolazak princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla u Zračnu luku Zagreb

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Britanski prijestolonasljednik Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla stigli su u dvodnevni posjet Hrvatskoj. U zračnoj luci Franjo Tuđman organiziran im je svečani doček

Nakon svečanog dočeka u zagrebačkoj zračnoj luci prinčevski par je oko 15 sati stigao na Pantovčak, gdje ih je dočekala predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović sa suprugom Jakovom, koji je vojvotkinji od Cornwalla uručio buket cvijeća.

Nakon srdačnog susreta i pozdrava intonirane su državne himne te je princ Charles na hrvatskom jeziku uputio pozdrav počasnoj postrojbi vojske. Potom je uslijedio sastanak prinčevskog para s hrvatskom predsjednicom iza zatvorenih vrata.

Prinčevski par potom se u Banskim dvorima susreo s premijerom Tihomirom Oreškovićem i njegovom suprugom Sanjom, a sudjelovat će i na obilježavanju 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea u HNK-u u Zagrebu.


Kako se doznaje, danas na svečanoj večeri s prinčevskim parom na Pantovčaku pozvano je 68 uzvanika iz političkog, poslovnog, vjerskog, umjetničkog i znanstvenog okruženja, a na prijemu neće biti bivši premijer Zoran Milanović koji se ispričao neodgodivim obvezama. Prijemu neće nazočiti niti čelnik Mosta Božo Petrov koji se također ispričao, kao ni nadbiskup Josip Bozanić koji je spriječen bolešću pa će umjesto njega svečanoj večeri nazočiti njegov izaslanik.   

Osim u Zagrebu, boravit će u utorak u Osijeku, Đakovu i Kopačkom ritu. Svaki njihov korak od slijetanja u zagrebačku zračnu luku do odlaska u srijedu pratit će oko 180 akreditiranih hrvatskih i britanskih novinara.

U okviru posjeta državama u susjedstvu kraljevski par do 19. ožujka posjetit će i Srbiju, Crnu Goru i Kosovo. Posjet svim ovim državama nema politički, već prijateljski karakter. Središnji govor princa Charlesa očekuje se u Beogradu.
420231,420201,420151 ,419770