hranj na čelu

Primopredaja u Glavnom stožeru OSRH, Šundov na odlasku poručio: Žao mi je što se nisam više smijao, pjevao, plesao

03.03.2020 u 10:11

Bionic
Reading

U Ministarstvu obrane završila je primopredaja dužnosti načelnika Glavnog stižera OSRH. Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj primopredaji dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske između generala zbora Mirka Šundova i viceadmirala Roberta Hranja

Predsjednik Zoran Milanović uručio je Velerad kralja Petra Krešimira IV. s lentom i danicom, koji se dodjeljuje najvišim vojnim dužnosnicima za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zaslugama za stvaranje Hrvatske te za osobite uspjehe u vođenju i zapovjednanju Oružanih snaga RH, dosadašnjem načelniku GS OSRH Mirku Šundovu.

On je u govoru zahvalio mnogima, među ostalima, svim suborcima iz rata na čelu s generalom Antom Gotovinom, prenosi HRT.

'Neću ovom prigodom govoriti o onome što sam radio, neka o tome govore drugi i djela koja sam činio sa svojim timom u bliskoj suradnji s ministrom obrane Damirom Krstičevićem. Hvala vam od srca, i vama i predsjedniku Vlade. Hvala i dosadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović na potpori. Ovih sam dana obišao i zahvalio pojedincima, postrojbama i institucijama. Ako me pitate jesam li što propustio, rekao bih da jesam. Žao mi je što se nisam više smijao, pjevao, plesao. Podijelimo smiješak jedni drugima u ovim složenim vremenima. Ništa ne košta, a toliko puno znači. Roberte, želim ti puno uspjeha i budi najbolji načelnik Glavnog stožera. Našoj Hrvatskoj vojsci i našoj zemlji, najljepšoj na svijetu želim svaki prosperitet i napredak. Hvala i domovini vjeran', istaknuo je među ostalim Mirko Šundov u svojem govoru.

Potom je uslijedila primopredaja dužnosti te je Robert Hranj i službeno postao načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. 'Zahvaljujem se svima onima koji su svojom odluku i suglašnošću ukazali mi čast da obavljam ovu visoku i odgovornu dužnost. Hrvatska vojska, stasala u Domovinskom ratu, i danas je jedan od stožera hrvatske države. Kao načelnik Glavnog stožera dat ću sve od sebe da ovu dužnost obavljam na najbolji mogući način. Vodit ću se zakonitosti postupanja i djelovanja, jačanje spremnosti HV-a za sve zadaće i inzistiranje na fizičkoj sigurnosti svakog pripadnika Oružanih snaga. Da bi to stvorili, treba nam red, rad i stega. Pri tome ću prije svega se truditi osobnim primjerom, ali i kroz sustav zapovjedanja i nadzora. Trudit ću se da se HV razvija kao moderna, dobro opremljena i obučena vojska', istaknuo je među ostalim u govoru.

Milanović potvrdio: Hrvatska vojska vraća se iz Afganistana

Predsjednik Zoran Milanović zahvalio se Šundovu na onome što je tijekom svojeg rada dao HV-u, a Hranju na onome što će tek dati vojsci, prenosi Dnevnik.hr.

'Za nekoliko mjeseci završava višegodišnja avantura SAD-a i nas u Afganistanu. Povlače se, a povlačimo se i mi. Hrvatska se ne brani samo na svojim granicama, Ustav to jasno definira. HV se vraća iz Afganistana domu svome, bit će i dalje prisutna u svijetu, u žarištima, tamo gdje se tek rasplamsavaju žarišta i tamo gdje se djeluje preventivno uvijek računajući na to što je naš interes. To nije sebičnost već zdrav razum', kazao je Milanović i dodao da ima ratova koji 'nisu naši ratovi'.

'Život je postao komforniji, s jedne strane, a s druge - isprazniji. Mi ne znamo koji su to izazovi i nevolje kojima ćemo se morati prilagoditi. Imali smo migrantski val, a to su, prije svega, ljudi. Možda ćemo opet morati reagirati u situaciji koju ne možemo predvidjeti. Koronavirus je globalna tema. Migranti... ja, Vlada, predsjednik Vlade, što prije sjesti i jasno donijeti odluku o tome koja su to pravila djelovanja HV-a u neželjenoj situaciji. To može samo ujedinjena politika, političke stranke i svi oni koji sudjeluju u tom procesu. U odgovoru na izazove oni koji dođu iza nas reći će - jesmo li ili nismo valjali', objasnio je Milanović.

'Zahvaljujem dosadašnjem načelniku Mirku Šundovu na doprinosu i jačanju HV-a tijekom njegovog četverogodišnjeg mandata. Kao njegov suborac iz 4. gardijske brigade, sretan sam i ponosan što sam imao takvog časnog i profesionalnog generala za suradnika za vrijeme, ali i nakon Domovinskog rata. Dragi generale, dragi Mirko, hvala ti što si svoj život nesebično posvetio služenju našoj domovini i Hrvatskoj vojsci. Nadam se da ćeš i dalje svoje znanje i iskustvo dijeliti s drugima. Siguran sam kako pobjednička Hrvatska vojska ostaje u dobrim rukama, čestitam viceadmiralu Robertu Hranju na novoj dužnosti', istaknuo je među ostalim ministar obrane Damir Krstičević.

Na svečanosti su bili i izaslaknik predsjednika Hravatskoga sabora, Miroslav Tuđman, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednici i ministri u Vladi RH, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, ravnatelj SOA-e Daniel Markić te drugi.