HEBRANG PORUČIO

'Primorca smo upozorili da ne ide u izbore'

07.09.2009 u 07:12

Bionic
Reading

'Primorac je upozoren da je predsjednički kandidat HDZ-a izabran u skladu sa stranačkim statutom. Na sjednici Predsjedništva stranke prije otprilike dva tjedna postavio sam pitanje želi li se kandidirati još netko osim Nadana Vidoševića. Ako želi, predlažem poništenje odluke o mom imenovanju i raspisivanje unutarstranačkih izbora kako bi članstvo izabralo HDZ-ova kandidata. Nitko se nije javio, pa ni Primorac. Zato još uvijek vjerujem da se on neće kandidirati', rekao je za Jutatnji list Andrija Hebrang

Hebrang je rekao da se nisu sreli i ne zna koje su Primorčeve namjere.

Na kavi s Jadrankom

Predsjednički kandidat HDZ-a u nedjelju je s premijerkom Jadrankom Kosor dugo razgovarao na kavi u kavani jednog od zagrebačkih hotela, gdje ih je snimio fotoreporter Jutarnjeg lista. 'Bila je to prijateljska kava, niz godina njegujemo prijateljstvo', rekao je Hebrang.

Na pitanje kako je Ćiro Blažević mogao istaknuti svoju kandidaturu kad je kandidatkinja HDZ-a bila Jadranka Kosor, Hebrang kaže da je tada situacija bila drukčija jer je Ćiro Blažević imao suglasnost vrha stranke.

'Ako stranka ide u predsjedničke izbore s tri svoja dosadašnja člana, to vodi disperziji glasova, što direktno ide u korist najjačem protukandidatu. Zato vjerujem da osim Vidoševića neće biti drugih članova HDZ-a koji bi željeli štetiti stranci. 'Na pitanje na koji dio glasova HDZ-a može računati Vidošević, Hebrang kaže da Vidoševićevo biračko tijelo vidi u predstavnicima krupnog kapitala, što nije dovoljno za pobjedu.

Za moguću kandidaturu Milana Bandića rekao je da bi ona prije svega značila žestoki raskol u SDP-u.

'Tomu bih se po političkoj logici trebao veseliti. Međutim, mislim da to ne bi bilo dobro jer je za političku stabilnost države potrebna i stabilna oporba. Zato mislim da će Bandić pričekati neke druge izbore', ocijenio je Hebrang. On očekuje podršku stranaka koalicije, a posebno HSS-a. Friščić je rekao da će HSS tek u prosincu objaviti odluku koga će podržati. HSLS će, prema medijskim napisima, podržati Vidoševića.