1 na 1

Primorac: Nemamo niti jedan dokaz da će ovaj mutirani virus dovesti do teže kliničke slike

03.02.2021 u 22:10

Bionic
Reading

Kod Romana Bolkovića u '1 na 1' na HTV-u gostovao je liječnik i znanstvenik i bivši ministar Dragan Primorac.

S obzirom na dobro poznavanje prilika u SAD-u jer je tamo živio 30 godina na početku emisije Dragan Primorac osvrnuo se na Joea Bidena, novog američkog predsjednika koji je nedavno ušao u Bijelu kuću. Smatra da je na čelu SAD-a sada čovjek koji možda i najbolje od svih bivših predsjednika poznaje prilike na području u kojem je i Hrvatska. Kaže da je jako zainteresiran za situaciju na jugoistoku Europe.

'On je bio jedan od ključnih ljudi koji je za vrijeme Domovinskog rata sugerirao tadašnjem predsjedniku Billu Clintonu što treba napraviti da se zaustavi rat. Oko 2015. godine došao je na Brijune, to je zapravo bila najznačajnija posjeta jednog američkog dužnosnika koji je poslao poruku da ih itekako zanima što se događa u regiji', ističe Primorac za HRT dodajući da se "cijela priča razvodnila" dolaskom predsjednika Donalda Trumpa.

Dragan Primorac osvrnuo se na mandat Donalda Trumpa. Kaže da je on bio predsjednik koji je jako dobro poznavao svijet biznisa i gospodarstva.

'Pokušao je voditi SAD kao veliku korporaciju, nije puno znao o politici niti se trudio biti politički korektan. No, ispunio je sva obećanja prema građanima koji su ga birali. Hendikep je bio što nije globalno razumio politiku. Htio je pokazati da SAD kao velesila ne treba raditi usluge svijetu, već je nastojao sve vezati uz SAD u gospodarskom smislu. On je zapravo došao do problema u gospodarstvu, prvenstveno s Kinom što je dovelo do cijelog niza događaja u gospodarstvu i politici. On je ispunio "America first" i moram reći da kao svaki predsjednik ima svojih dobrih i loših strana, ali na kraju mandata nije smio dozvoliti scene koje su se događale u američkom Kongresu', kazao je Primorac.

Govoreći o Covidu-19 Primorac ističe da ovaj virus ima posebnosti koji nema niti jedan virus koji mi do sada poznajemo.

'On je potpuno afunkcionalan i ne može napraviti nikakvo zlo osim ako na dođe na ljudsku ili životinjsku stanicu putem receptora i veže se te krene sa svojim posebnim pristupom. Mi odnedavno znamo da unutar toga virusa postoje tri odvojena procesa. Iz ranijeg vremenskog perioda imamo citalomegalovirus koji sprečava sintezu određenih proteina koji će upozoriti vašu stanicu da je napadnuta od virusa. Znamo da virus gripe sprečeva formiranje konačne glasničke RNK koja će dati protein, znamo u konačnici da poliovirus zaustavlja sinteze određenih proteina koji se trebaju boriti protiv virusa. Nevjerojatno je da ovaj virus objedinjuje sva tri mehanizma u jednom, to nikada do sada nismo imali i moram priznati da terapeutski gledajući, nije jednostavno pronaći lijek koji će djelovati na sva tri mehanizma', pojasnio je Primorac.

Dragan Primorac dodaje da je Covid-19 zapravo virus koji je vezan uz životinje te da ne bi trebao biti sklon velikom broju mutacija. Nemamo niti jedan dokaz da će ovaj mutirani virus dovesti do teže kliničke slike.

Optimističan je za sljedeće razdoblje. Vjeruje da bi moglo doći do daljnjeg popuštanja iako je već sada, kako kaže, Hrvatska jedna od najliberalnijih zemalja po pitanju restrikcija vezano uz Covid-19.

Na upit voditelja Romana Bolkovića hoće li se i on cijepiti, Primorac je kazao da ima povišena protutijela, što nije niti čudo jer je 'bio toliko eksponiran od početka, od prvog dana'.

'Ona meni jamče isti učinak koji dobije osoba koja se cijepi. Nekako je sada stav liječnika i kolega moje struke, da nema potrebe za cijepljenjem, sačuvat ćemo cjepiva za one kojima su potrebnija', kazao je Primorac.