LUGARIĆ PRIJAVILA BIVŠEG MINISTRA

Primorac državu oštetio za 200 milijuna kuna

19.07.2009 u 09:34

Bionic
Reading

Donedavni ministar znanosti, obrazovanja i športa te potencijalni predsjednički kandidat Dragan Primorac ubrzo bi se mogao naći pod policijskom kriminalističkom obradom, i to zbog prijave za pronevjeru državnog novca, a možda i zbog kaznenog djela prijetnje

Primorac je, naime, prošloga tjedna, kako proizlazi iz više neovisnih izvora, nazivao SDP-ovu saborsku zastupnicu Mariju Lugarić, vrijeđajući je zbog izlaganja u Saboru, pri čemu joj je navodno prijetio. To je Mariju Lugarić nagnalo da Primorčevo postupanje oko novih udžbenika prijavi nadležnim tijelima državnog progona.

'Sve što se radilo u resoru obrazovanja bila je promocija lika i djela ministra, a ne u svrhu ostvarenja cilja', rekla je zastupnica Lugarić. Dodala je da je ministar Primorac objavio da će država kupiti sve udžbenike te da se postojeći mogu baciti. Ministar je time, smatra Lugarić, protivno zakonu bacio u smeće 100 do 200 milijuna kuna.

Primorac je Lugarić telefonom navodno rekao da je neće spasiti ni sto saborskih imuniteta, da će njegove službe o njoj i njezinoj obitelji prikupiti sve informacije, da će im napakirati i već naći za što će ih kazneno progoniti.

'Prvi me put nazvao i razgovarali smo oko 15 minuta u relativno pristojnom tonu. No poziv koji je usljedio iza 20 sati navečer bio je potpuno drugačiji. Prijetio mi je kaznenim progonom i slično. O tim sam prijetnjama izvjestila dužnosnike HDZ-a jer dosad nije bilo zabilježeno da se nekome prijeti zbog riječi izgovorenih u parlamentu. O biti stvari o kojoj sam govorila u Saboru obavijestila sam nadležne državne službe, pri čemu sam spomenula i Primorčeve prijetnje koje su me i motivirale da to prijavim', izjavila je SDP-ova zastupnica za Jutarnji list.

Marija Lugarić


'Istina je da me nazvala Marija Lugarić i da se požalila na ponašanje bivšeg ministra Primorca. Rekla je da ju je vrijeđao i prijetio, no kako smo telefonski pričali, ne mogu citirati što mi je sve rekla. S obzirom na to da još nisam razgovarao s Primorcem, ne mogu komentirati te navode. Jedino što mogu reći je da, ako je to istina, javno se u ime Kluba HDZ-a ispričavamo gospođi Lugarić. S Primorcem ću razgovarati na sjednici Predsjedništva HDZ-a', kazao je Hebrang.

Dragan Primorac potvrdio je da je telefonski nazvao Mariju Lugarić nakon što je čuo za njezino izlaganje u Saboru. No demantirao je da joj je prijetio.

Mariju Lugarić prošloga je tjedna primio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Njezina prijava vezana uz nove udžbenike usmjerena je na to da je prvenstvenobila riječ o nezakonitom pogodovanju nakladnicima. Usto je Bajiću spomenula i uznemirujući telefonski razgovor s Primorcem.