traje borba

Prijevremeni izbori na Kosovu: Nova generacija političara protiv stare garde

13.02.2021 u 08:23

Bionic
Reading

Nova generacija kosovskih političara jamči da će iskorijeniti korupciju i time nastoji spriječiti ostanak stare garde na vlasti na izborima u nedjelju koji bi Kosovo mogli uvesti u novo doba. Od proglašenja neovisnosti od Srbije prije gotovo 13 godina, bivšu pokrajinu potresaju politički obrati, gospodarske nedaće i dugotrajna borba za globalno priznanje. Većinu ove ere uzde su čvrsto držali bivši ustanici koji su vodili rat neovisnosti protiv Srbije 1990-ih. No njihov stisak slabio je jačanjem javne frustracije zbog raširenog siromaštva i korupcije.

Sud u Haagu također je uklonio nekoliko bivših gerilskih lidera sa scene, uključujući bivšeg predsjednika Hashima Thacija koji je prošle godine uhićen zbog optužbi za ratne zločine u sukobu od 1998. do 1999. godine. Nekoć slavljeni kao junaci borbe za neovisnost, članovi kosovske političke elite danas su lice socijalnih i ekonomskih nedaća koje muče 1,8 milijuna stanovnika. Na Kosovu je prosječna mjesečna plaća oko 500 eura, a nezaposleno je više od 50 posto mladih.

"Prvi smo po korupciji u regiji i u Europi, a zadnji po ekonomskoj snazi", rekao je Enver Ahmeti, 24-godišnji student prava koji je želi "nove ljude i nove ideje". Ankete daju prednost glavnoj oporbenoj stranki Vetevendosje, ljevičarskom pokretu na čelu sa strastvenim govornikom Albinom Kurtijem.

Kurti (45) pojavio se u javnosti kao razuzdani aktivist koji je organizirao velika okupljanja protiv lokalne vlade i stranog utjecaja na Kosovu, koji je nakon rata bio UN-ov protektorat. 

Stranka Vetevendosje (Samoodređenje), relativno nova snaga kosovske politike, vodila je u anketama i prije prošlih dvaju izbora, ali njezinu prednost oba puta su nadmašile stranke koje su se ujedinile i formirale velike koalicije.  No sada po anketama ima šansu osvojiti više od 50 posto glasova birača. 

Politički marševi 

Peti izbori na Kosovu od 2008. godine izazvani su sudskom presudom koja je imenovanje prethodne vlade ocijenila neustavnim iz proceduralnih razloga.  To će biti treća promjena vlasti otkako je pandemija pogodila Kosovo i odnijela više od 1500 života. 

Kurti je pokušao zaobići zabrane okupljanja zbog koronavirusa i organizirao marševe koji su izveli tisuće ljudi na ulice.  Iako je Kurtiju zabranjeno kandidiranje nakon sudske presude iz 2018. jer je bacio suzavac u parlamentu u znak prosvjeda, njegova ga stranka svejedno može imenovati svojim kandidatom za premijera. 

Šanse mu je povećala i nova saveznica: privremena predsjednica Vjosa Osmani koja mu se pridružila nakon napuštanja centrističke i trenutno vladajuće Demokratske lige Kosova (LDK). Pravnica Osmani (38) jedna je od najpopularnijih političarki na Kosovu.  Osmani je za AFP rekla da želi iskorijeniti korupciju iz prethodnih administracija i usmjeriti se na "naše ljude, što znači ulaganje u zapošljavanje mladih, zdravstvo i obrazovanje". 

Razgovori sa Srbijom

Iako svi ne podupiru punu agendu stranke Vetevendosje, uključujući nacionalističku povijest, mnoge je privuklo obećanje o iskorjenjivanju korupcije.  "Biračko tijelo ne mora se nužno složiti s Vetevendosjem, ali zasigurno traže promjenu političkih elita", rekla je za AFP Donika Emini, izvršna direktorica platforme CiviKOS, skupine organizacija civilnog društva. 

Demokratska stranka Kosova (PDK), stranka bivšeg predsjednika Thacija i ostalih bivših ustanika, na dalekom je drugom mjestu prema anketama, a slijedi je LDK.  Etničkim manjinama pripast će 20 mjesta, a polovica je rezervirana za srpsku zajednicu. 

Tko god formira novu vladu, bit će pod pritiskom Zapada da obnovi razgovore sa Srbijom i riješi dugotrajne sporove.  Odbijanje Beograda da prizna neovisnost Kosova glavni je uzrok napetosti i prepreka snovima obje zemlje da se pridruže Europskoj uniji.