MINISTRICA PUSIĆ:

'Prije ministri nisu radili svoj posao u NO-ima, novi će morati'

25.04.2012 u 12:04

Bionic
Reading

U emisiji Mreža prvoga voditelja Ivice Ružičića na prvom programu HR-a su gostovali ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, saborski zastupnik HDZ-a Andrej Plenković i Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala Hrvatska, koji su se složili da je korupcija zlo koje je teško u potpunosti uništiti, ali da je nužno svesti ga na najmanju moguću mjeru

Tema je naravno bila izvješće o monitoringu nad Hrvatskom o ispunjavanju obaveza preuzetih potpisivanjem pristupnog ugovora do stupanja u članstvo 1. srpnja 2013. godine i polemika koja se iz njega izrodila oko kritike Europske komisije na odluku Vlade da imenuje političare u nadzorne odbore državnih tvrtki.

Ministrica Vesna Pusić je još jednom ustvrdila da možemo biti racionalno zadovoljni izvješćem. 'Četiri su osnovne kritike: upozorenja vezana za sukob interesa u odnosu na imenovanje političara u nadzorne odbore državnih tvrtki, odgođena primjena Zakona o javnim ovršiteljima na šest mjeseci, nacrt Zakona o policiji te uvođenje naknade za mobilne usluge telekom operaterima plus 30 ostalih konkretnih stvari koje treba obaviti', kaže Pusić.

To su naprosto stvari o kojima treba dodatno razgovarati, rekla je, objasniti naše stajalište i pronaći rješenje, a neke stvari treba samo ispuniti i označiti kad su gotove. 'Vlada ima već de facto model za rješavanje brodogradilišta. Radi se na rješavanju problema prevođenja europske pravne stečevine na hrvatski jezik, kao i drugih problema', kazala je ministrica Pusić.

Ponovila je da nije namjera Vlade natrpati ministre u nadzorne odbore, već otvoriti prostor i vidjeti što se događa u Ini, jer kada je strateška kompanija u problemu, vlasnik mora preuzeti odgovornost.

Andrej Plenković (HDZ)
smatra da nam predstoji razdoblje dijaloga. 'Smatram da je Europska komisija htjela da nova Vlada, kada donosi zakone koji se tiču paketa dogovorenog oko Poglavlja 23, uspostavi tijesnu suradnju sa stručnjacima Komisije. Ipak nije slučajno ranije došlo do promjene toga zakona i mislim da je primjedba dijelom metodološka, a dijelom i sadržajna', mišljenja je Plenković.

Zoran Antun Petrović (TIH)
je kazao da su oni iz Tansparencyja zajedno s nizom nevladinih udruga u Platformi 112 iznijeli veliku analizu i ocijenili da nema ničega spornoga u imenovanjima političara u nadzorne odbore jer su dobili mandat na ponuđenoj politici koja se između ostaloga provodi i u državnim tvrtkama. Dodao je i da se natječajima može lako manipulirati te ni taj način biranja kadrova nije lišen moguće korupcije i nepravilnosti.

'Pitanje imenovanja političara u nadzorne odbore postalo je upitno jer oni koji su postavljeni nisu nadzirali, ako nisu i nešto sumnjivo radili', rekla je Pusić i podsjetila na slučajeve kada su se ministri koji su bili u NO-ima kleli da ne znaju što se događalo tamo gdje su bili. 'To se ne smije ponoviti. Nisu radili svoj posao, ovi novi moraju raditi svoj posao', poručila je ministrica.