U SILAZNOJ PUTANJI

Prijavljen rekordan broj smrtnih slučajeva zbog gripe i njenih komplikacija u Hrvatskoj

13.02.2019 u 15:35

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je, zaključno s 10. veljače, službeno registrirano ukupno 48.080 oboljelih od gripe, od čega je u šestom tjednu 2019. godine stiglo 8166 prijava, što je značajno niže u odnosu na prethodni tjedan, kada ih je bilo 11.250. U idućim tjednima možemo očekivati daljnje jenjavanje intenziteta sezone gripe, u kojoj se zasad bilježi 75 smrtnih ishoda zbog te bolesti i njenih komplikacija, objavio je u srijedu Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više. Najveći broj prijava je pristigao iz Grada Zagreba, Zagrebačke, Osječko-baranjske te Brodsko-posavske županije.

Ova sezone gripe značajno je intenzivnija po broju oboljelih u usporedbi s prethodnih pet sezona, uključujući veći broj hospitaliziranih zbog gripe te veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija. Do sada je dojavljeno 75 takvih smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017./2018. bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih.

Navedeni podaci upućuju na tzv. višak smrti, odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama, kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom, objašnjava HZJZ.

  • +2
Gripa: Gužva u zagrebačkoj zaraznoj bolnici Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe, kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse. Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen.

Rezultati Nacionalnog referentnog centra za gripu ukazuju na visok intenzitet cirkulacije virusa sa 62 posto pozitivnih uzoraka pristiglih iz svih dijelova Hrvatske. Među pozitivnim uzorcima dominira virus gripe A (96 posto), dok virus gripe B čini samo četiri posto pozitivnih uzoraka (svi Yamagata). Prema rezultatima subtipizacije, i dalje prevladava podtip A/H1pdm09 (87 posto) u odnosu na A/H3 (13 posto).

Podaci ECDC-a i WHO-a ukazuju na daljnji porast aktivnosti gripe na širem europskom području tijekom petog tjedna 2019. godine. Na području europske regije i dalje istovremeno cirkuliraju oba podtipa virusa gripe A, A/H1pdm09 i A/H3, s vrlo rijetkom detekcijom virusa gripe tipa B.