GOSPODARSKI KRIMINAL

Prijavljen direktor riječkog Elektroluxa i još trojica

25.11.2010 u 15:15

Bionic
Reading

Riječka policija podnijela je Županijskom državnom odvjetništvu posebno izvješće protiv četvorice Riječana zbog više kaznenih djela s područja gospodarskog kriminaliteta počinjenih od 2006. do 2009. godine i teških više od 10 milijuna kuna

Doznajemo da se radi o Marijanu Tuškanu (51), Damiru Juretiću (48), Zvonku Stančinu (56) i Marijanu Ključaričeku (71). Kriminalističkom istragom je utvrđeno da su direktor riječkog Elektroluxa Damir Juretić i predsjednik nadzornog odbora Elektroluxa Marijan Tuškan zlouporabili ovlasti u gospodarskom poslovanju na način da su kredit za obrtna sredstva Elektroluxa, temeljem zaključenog ugovora o pozajmici, protivno namjeni i bez ugovorenih sredstava povrata pozajmice plasirali Air Adriaticu, čiji je direktor bio Tuškan. Tvrtka Air Adriatic iz Pule nije vratila pozajmicu, već je nad istom pokrenut stečajni postupak. Tako su Elektrolux oštetili za 2.870.000 kuna.

Nadalje je utvrđeno da su Juretić i Tuškan na istim funkcijama, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za drugu tvrtku u Tuškanovu vlasništvu, zaključili sedam ugovora o kratkoročnim pozajmicama na iznos od ukupno 2.292.670 kuna. Pretpostavlja se da je riječ o avionskoj kompaniji Adria Wings, koja nije imala nikakve prihode iz tekućeg poslovanja, pa novac do današnjeg dana nije vraćen.

Osim navedenog, utvrđeno je da je Tuškan zlouporabio položaj i ovlasti na način da je sredstva svog Elektroluxa u iznosu od 300.000 kuna iskoristio za kupnju nekretnine za privatne potrebe.

Također, Tuškana se kao predsjednika Nadzornog odbora Elektroluxa tereti da je sa zamjenikom člana uprave te tvrtke Zvonkom Stančinom i predsjednikom uprave Transadrije Marijanom Ključaričekom, tijekom prosinca 2008, počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Izbjegavajući plaćanje PDV-a oštetili su Državni proračun RH u iznosu od tri milijuna kuna, a Elektrolux za oko četiri milijuna kuna, te su tako doveli tu tvrtku u stanje neprekidne blokade računa i nesposobnosti za plaćanje.