DRAMA U ZG ŽUPANIJI

Prijavio ga za korupciju pa ušao s njim u koaliciju

17.05.2013 u 17:23

Bionic
Reading

Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ), sumnjao je u proljeće 2011. godine da župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić zloupotrebljava svoj položaj, pa ga je prijavio Državnom odvjetništvu u Zagrebu. Sada su Špika i Kožić (HSS) u predizbornoj koaliciji, ali Špika je ranije tvrdio da je Kožić druge poticao na kaznena djela u Županijskoj upravi za ceste i da je nezakonito napisao punomoć jednom članu upravnog vijeća te ustanove

Šef BUZ-a tu je kaznenu prijavu napisao s Lazarom Grujićem, bivšim predsjednikom upravnog vijeća ŽUC-a. Grujić, inače predsjednik Stranke umirovljenika (SU), kaže da i dalje stoji iza navoda iz prijave.

Tamo piše da je Kožić 'napisao nezakonitu punomoć za člana upravnog vijeća Damira Tomljenovića, kojeg je nezakonito ovlastio da u kriznim situacijama preuzima vođenje sjednica upravnog vijeća'.

Navode još da su članovi upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije 'na osobni poticaj' župana Kožića 'oštetili jednog kandidata koji se javio na natječaj za izbor ravnatelja te ustanove'. To su bili članovi upravnog vijeća Damir Tomljenović, Ankica Pavičić, Ivica Prelog i Damir Mikuljan, koji su navodno 'dostavili Županijskoj skupštini na usvajanje krivotvoreni prijedlog odluke upravnog vijeća temeljem kojega je skupština donijela odluku'.

Tako se krajem 2010. godine dogodilo da je za ravnatelja imenovan Ivan Mikulčić, izgleda problematična osoba, s obzirom na to da ga je u prosincu te godine radi iznuđivanja kazneno prijavio Ivica Culej, načelnik prometne inspekcije u tadašnjem Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Mikulčića je upravno vijeće ŽUC-a tada imenovalo ravnateljem iako se znalo da ga je načelnik Culej prijavio pod sumnjom da je reketario tvrtke Samoborček i Autoturist iz Samobora. Mikulčić je u to vrijeme bio viši inspektor u tom ministarstvu, a prema prijavi, navodno je u Samoborčeku prijetio da se 'rješenje može izmijeniti i u njega može svašta napisati'. Prije toga direktoru Samoborčeka navodno je na stol stavio predračun za izradu stepenica, koje je, valjda, reketareni poduzetnik trebao platiti.

'Poznajući višeg inspektora mr.sc. Ivana Mikulčića dipl.ing. sumnja se da je iznuđivao i druge subjekte nad kojima je obavljao inspekcijske kontrole, a slične radnje provodio je i ranijih godina', napisao je načelnik Culej, izrazivši sumnju da se slično i u drugim tvrtkama događalo unazad deset godina.

Vrlo upućeni u zbivanja u ŽUC-u očito su bili Špika i Grujić, čim su zajedno 5. travnja 2011. sve to zajedno opisali DORH-u upirući prstom direktno na župana Kožića. Ipak, u današnjim im se izjavama za tportal stavovi razlikuju.

'I sada mogu potvrditi sve te informacije. Tim više što sam župana pismeno upozorio na problem s imenovanjem, a ravnatelja je kazneno prijavio državni inspektor', rekao je Grujić.

Špika se pozvao na poznato 'neka institucije rade svoj posao' i razdvojio pravo od politike. 'Na našu koaliciju gledam isključivo kao na političku suradnju. Ne vidim razloga zašto bi kaznena prijava na to utjecala. I neće, što se mene tiče', poručio je Špika.

Pomirljiv je i župan Kožić, s kojim DORH nije kontaktirao u vezi s tom prijavom, ali je on 'upoznat s činjenicom da su po prijavi napravljeni izvidi, kao i da nakon toga više nije bilo nikakvih daljnjih postupanja'.

'O bezazlenosti ove prijave najbolje govori činjenica da BUZ, zajedno s ostalim partnerima, podržava Stjepana Kožića u novoj kandidaturi za župana Zagrebačke županije', poručio je župan preko glasnogovornice Martine Brautović.

Dodaje da je Državni inspektorat ustvrdio da je sporna punomoć bila u skladu sa zakonom.