likvidacija kuna

Prijatelji životinja: Ne ubijajte životinje zbog korone, zabranite njihov uzgoj

10.11.2020 u 13:14

Bionic
Reading

Udruga Prijatelji životinja u utorak je osudila ubijanje 17 milijuna kuna u Danskoj zbog pojave mutiranog oblika koronavirusa na farmama te izrazila nadu da će se u svim zemljama Europske unije zabraniti uzgoj životinja radi krzna

"Ne ubijajte životinje zbog korone, zabranite njihov uzgoj!", poručuje udruga nakon što su danske vlasti naredile ubijanje kuna kako bi spriječile širenje mutiranog virusa u druge države.

Mutirani oblik koronavirusa ne uzrokuje teži oblik covida-19, no proširio se sa životinja na ljude te postoji bojazan da bi mogao smanjiti učinkovitost budućih cjepiva, navodi udruga Prijatelji životinja.

Danska je najveća svjetska izvoznica nerca – krzna kanadskih kuna. Osim u Danskoj, koronavirus među kunama otkriven je i na farmama u Nizozemskoj, Španjolskoj, Italiji, Švedskoj i SAD-u.

Te su države prethodnih mjeseci likvidirale milijune kuna, no time nisu uspjele zaustaviti širenje virusa.

„Apsurdno je što države u kojima postoji uzgoj kuna i dalje smatraju da je rješenje ubijati životinje i nastavljati s njihovim uzgojem radi krzna. Natrpane životinje na farmama pogodno su tlo za razvoj virusa i predstavljaju nepotreban rizik. Sve države EU-a trebaju slijediti primjer Hrvatske i mnogih drugih država te zabraniti uzgoj svih životinja radi proizvodnje krzna, i to zbog etičkih, ekoloških i javnozdravstvenih razloga”, ističu Prijatelji životinja.

Napominju i da danske udruge za zaštitu životinja više od deset godina na farmama snimkama dokumentiraju životinje s velikim ranama, koje iskazuju stereotipno ponašanje i kanibalizam.

Praksa na europskim farmama krznaša u Danskoj, Finskoj, Francuskoj i drugdje pokazala je da je nemoguće postići adekvatne uvjete za dobrobit životinja na farmama. Poboljšanje uvjeta bilo bi ekonomski neodrživo za uzgajivače i stoga je jedino rješenje potpuni prestanak bešćutne eksploatacije životinja radi krzna, poručuju Prijatelji životinja. Podsjećaju da je Hrvatska donijela zabranu uzgoja životinja za proizvodnju krzna 2006. godine, koja je konačno stupila na snagu 1. siječnja 2017.

Uzgoj životinja radi krzna zabranjen je i u Velikoj Britaniji, Austriji, Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Luksemburgu, Češkoj Republici, Njemačkoj, a propisane zabrane s prijelaznim razdobljima postoje u Belgiji, Nizozemskoj, Slovačkoj, Norveškoj itd. Prijatelji životinja vjeruju da će i ova velika opasnost za ljude, povezana s uzgojem životinja radi krzna, ubrzati proces zakonskih zabrana uzgoja u svim državama članicama Europske unije, ali i u ostalim dijelovima svijeta. Time bi, ističu, prestalo nemilosrdno ubijanje životinja te se spriječilo zagađenje okoliša, nepotrebno trošenje prirodnih resursa i nastajanje novih pandemija.