što su sve vladajući odbili

Do sada prihvaćena samo dva amandmana na proračun za 2022., doznajte koja. Odbijen novac za e-glasanje, hitnu helikoptersku službu, a samo 16.500 kuna ide za borbu protiv korupcije

06.12.2021 u 12:05

Bionic
Reading

Vladini predstavnici prihvatili su u ponedjeljak prijepodne samo dva amandmana na državni proračun, Veljka Kajtazija kojim se osigurava 400 tisuća kuna za Nacionalni plan uključivanja Roma te Kluba zeleno-lijevog bloka (ZLB) kojim se povećava iznos za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji

Klub ZLB tražio je da se iznos za spomenutu namjenu s prvotnih 625 tisuća kuna poveća na 4,1 milijuna kuna u idućoj godini, Vlada je taj iznos dignula na pet milijuna kuna.

Zahvaljujemo da je barem jedan od naših amandmana prihvaćen, da ulazi u kvotu od devet amandmana koji su prihvaćeni, rekla je Urša Raukar Gamulin.

Sve ostale oporbene amandmane, Vladini su predstavnici odbili, pa i onaj Kluba SDP-a da se za 150 milijuna kuna poveća iznos namijenjen funkcionalnom spajanju jedinica lokalne samouprave.

Odustajemo od amandmana, jer nećete potrošiti ni izdvojenih sto milijuna kuna, kazao je Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

Isto je prošao i amandman toga Kluba da država izdvoji dva milijuna kuna za transparentno trošenje proračunskih sredstva.

HDZ i njegovi sateliti obećavali su potpunu transparentnost proračuna, ali od toga ništa, da smo je imali Gabrijela Žalac, možda, ne bi preplatila softver svom prijatelju, rekla je Mirela Ahmetović.

Nije prihvaćen ni zahtjev Kluba ZLB da država izdvoji 183 milijuna za specijalizirane helikoptere hitne medicinske službe.

Uspostavljanje te flote je važno, naglasila je Raukar Gamulin, objašnjavajući kako sada taj posao obavljaju vojni helikopteri.

  • +18
Hrvatski sabor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Odbijeni su i amandmani kojima je više oporbenih zastupnica tražilo više sredstava za borbu protiv korupcije, ali i Mostov kojim se tražilo pet milijuna kuna za informatizaciju DIP-a, odnosno uvođenje elektroničkog glasovanja.

Sabor je donio Strategiju za borbu protiv korupcije, a u proračunu je predviđeno samo 16.500 kuna za borbu protiv korupcije, to samo govori da Vlada nema nikakvu namjeru obračunati se sa korupcijom, poručile se Marija Selak Raspudić (Most) i Sabina Glasovac (SDP).

Sabor je u ponedjeljak počeo izjašnjavanje o 475 amandmana podnesenih na državni proračun za 2022., Vlada je prihvatila samo njih devet, četiri iz parlamentarne većine i pet oporbenih.

Iako Sabor može odlučiti drugačije od Vlade, mala je vjerojatnost da će se to dogoditi.

S obzirom na brojnost amandmana, na činjenicu da zastupnici imaju pravo pokušati uvjeriti Vladine predstavnike da prihvate njihove prijedloge, izjašnjavanje će potrajati nekoliko sati, odnosno protegnuti se i na utorak.