manji od rebalansiranog

Prihvaćen proračun Osječko-baranjske županije od 250,6 milijuna eura, SDP protiv

15.12.2023 u 12:15

Bionic
Reading

Osječko- baranjska Županijska skupština u petak je, većinom glasova, prihvatila županijski proračun za 2024. godinu, u iznosu od 250,6 milijuna eura, kojim će se, navode u Županijskoj upravi, omogućiti nastavak realizacije projekata

Obrazlažući proračun, pročelnica Upravnog odjela za financije Snježana Raguž da je to oko 7,5 posto manje u odnosu na ovogodišnji rebalansirani proračun, a razlog je najvećim dijelom što našička Opća županijska bolnica izlazi iz županijskog, a postaje korisnik državnog proračuna.

Najavila je da će se za projekte u gospodarstvu iduće godine izdvojiti oko 9,5 milijuna eura, a za projekte navodnjavanja 16 milijuna eura. Za kulturu će se izdvojiti oko tri milijuna eura, dok će se s oko dva milijuna eura financirati programi socijalne skrbi, poput jednokratnih potpora za obitelji novorođene djece, umirovljenike i socijalno ugrožene osobe.

Nastavit će se i projekti poput subvencioniranja stambenih kredita, kredita za razvoj poljoprivrede i ruralnog turizma, subvencioniranja zračnog prometa, a krajem iduće godine očekuje se završetak radova na izgradnji nove zgrade 1. osječke Gimnazije.

Klub vijećnika SDP-a nije podržao proračun, a vijećnica te stranke Sanja Bježančević ocijenila je da proračun nije razvojan, a niti socijalan, jer se za socijalne projekte izdvajaju minimalna sredstva, a izostaju novčana sredstva za ublažavanje inflacije za najugroženije kategorije stanovništva, poput umirovljenika. Osigurana su, kaže, novčana sredstva za funkcioniranje Županije, ali nedostaju kapitalni projekti kojima bi se potaknulo gospodarstvo.

Župan Mato Lukić kaže pak da je proračun razvojan i poticajan, jer se, kako je naveo, nastavlja ulagati u projekte koji pridonose razvoju gospodarstva, posebice poljoprivrede, gdje se planiraju tri nove potpore: za svinjogojstvo, pčelarstvo i povrćarstvo.