mato lukić

Osječko-baranjska županija dobiva novog župana, dužnost preuzima u petak ili subotu

14.11.2023 u 10:44

Bionic
Reading

Nakon iznenadnog prijedloga Vlade da župan Ivan Anušić bude novi ministar obrane na mjesto župana Osječko - baranjske županije dolazi Mato Lukić dosadašnji HDZ-ov dožupan koji je prije toga bio ravnatelj Doma Zdravlja u Osijeku, također dragovoljac Domovinskog rata. O svojim budućim potezima govorio je za HTV.

'U protekle dvije godine bio sam njegov zamjenik, involviran sam u sve procese županije. Od početka njegova mandata donesena je politička stabilnost na istoku Hrvatske', rekao je Mato Lukić za HRT.

Dodao je i kako će funkciju preuzeti automatski, bez prethodnog izglasavanja članova županijskog vijeća.

'Sve projekte koje smo načeli nastavljamo predano raditi, nastavit ćemo s istim usmjerenjem županije, a ja ću i dalje biti u komunikaciji s ministrom', govori Lukić.

Istaknuo je i neke projekte u županiji. 'Besplatna prehrana za učenike je najbolji projekt za djecu i mlade za koji godišnje izdvajamo 20 milijuna kuna. Isti projekt država planira financirati na području cijele Hrvatske', rekao je Lukić.

Spomenuo je i američku tvrtku Jabil koja u narednom periodu planira zaposliti 1500 ljudi u županiji. 'To je bilo presudno da smo u suradnji sa sveučilištem i srednjim školama omogućili prekvalifikaciju i bolju mogućnost zapošljavanja. Planiramo izgradnju gospodarskog centra vrijednu 10 milijuna eura, a izgradili smo i školu u Miholjcu', kaže Lukić.

  • +5
Mato Lukić Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Požar u tvrtki Drava International

'Nastojat ću inzistirati na uzrocima požara. Potičemo danji rad i proizvodnju, međutim želimo da se sve radi po zakonu. Zbog svega toga zdravlje i sigurnost građana je na prvom mjestu', dodaje Lukić.

Budući župan kazao je da se neće popunjavati mjesto zamjenika župana, kada je on napusti jer je Anušić kao župan imao još dva zamjenika. 'Kolega Miletić i kolega Čvarković su tu kao dio tima te ćemo zajedno nastaviti raditi. Za preuzimanje dužnosti čekam službenu odluku Sabora. Mislim da bih ih poziciju mogao preuzeti u petak ili subotu', zaključuje Lukić.