pokušaj ubrzanja obnove

Prihvaćen i dio oporbenih amandmana na Zakon o obnovi

29.10.2021 u 11:56

Bionic
Reading

Vladina predstavnica prihvatila je u petak i dio oporbenih amandmana, konkretno onih Kluba Zeleno-lijevog bloka (ZLB) i IDS-a, na izmjene Zakona o obnovi od potresa koje bi trebale ubrzati obnovu u Zagrebu i okolici te na Banovini

U ponešto izmijenjenom obliku, državna tajnica Dunja Magaš prihvatila je amandman ZLB po kojemu vlasnici, odnosno suvlasnici oštećenih višestambenih i poslovnih zgrada, te obiteljskih kuća mogu sami u okviru konstrukcijske obnove rekonstruirati postojeće zgrade, sukladno zakonu kojim se uređuju prostorno uređenje i gradnja, uz pravo na novčanu pomoć za opravdane troškove popravka.

Od istog je Kluba prihvatila i amandman da vlasnici, odnosno suvlasnici zgrade mogu projektirati i izvoditi pojačanje konstrukcije zgrade koja je iznad razine iz Tehničkog propisa, odnosno cjelovitu obnovPrihvaćen i dio oporbenih amandmana na Zakon o obnoviu, kada je sami provode, uz ostvarivanje prava na novčanu pomoć za opravdane troškove popravka konstrukcije.

Prihvatila je i amandman IDS-a po kojemu se hitnima smatraju svi zemljišnoknjižni postupci koji se pokreću pred uredima za katastar, a odnose se na nekretnine stradale u potresu.

S druge strane, nije prihvatila amandman Darka Klasića (HSLS), koji je dio saborske većine, da se u Stručni savjet za obnovu uključe i članovi Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa.

I dok je Klasić ustrajao da se o njegovu amandmanu izjasni Sabor, Natalija Martinčević (Reformisti), također dio većine, čiji amandman Magaš nije prihvatila, ga je povukla.  

Državna tajnica Ministarstva graditeljstva nije prihvatila zaključak Klub-a SDP-a, a kojim bi se obvezalo Vladu da svakih šest mjeseci izvijesti Sabor o učincima provedbe Zakona o obnovi od potresa.

Zakonom je predviđeno da Ministarstvo graditeljstva, Fond za obnovu i Središnji državni ured za obnovu moraju redovito i u cijelosti  informirati javnost o aktivnostima i troškovima obnove te kvartalno objavljivati podatke o utrošku sredstva, pa nije potrebno formalno dodatno izvještavanje, kazala je Magaš.