vremenska prognoza

Preživjeli ste toplinski udar i olujno nevrijeme, evo što slijedi

12.07.2017 u 07:09

Bionic
Reading

Pretežno sunčano, mjestimice uz umjerenu naoblaku, a poslijepodne u kopnenim područjima može pasti tek poneki pljusak. Prema kraju dana i u noći na četvrtak sa sjevera jače naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti

Vjetar uglavnom slab, poslijepodne mjestimice umjeren jugozapadni, doznajemo iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Najviša dnevna temperatura većinom od 28 do 32, a u Dalmaciji i dalje vrlo vruće uz temperaturu do 36 stupnjeva Celzijevih.

Biometeorološke prilike bit će malo povoljnije nego prethodnih dana. Iako će temperature biti nešto niže, još uvijek će postojati umjerena opasnost od toplinskog vala u većem dijelu zemlje. Preporučuje se zaštita od UV zračenja, lagana prehrana uz dovoljno tekućine te izbjegavanje suvišnih napora u najtoplijem dijelu dana. Prema kraju dana i u noći može se kod ljudi osjetljivijih na vrijeme javiti kratkotrajno jačanje tegoba.

Sutra će u većini predjela biti pretežno sunčano. Umjerene i povećane naoblake uz lokalne pljuskove bit će uglavnom ujutro i prijepodne u Slavoniji te u gorskim predjelima.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, a na većem dijelu Jadrana umjerena do jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima.

Na Jadranu će najviša dnevna temperatura zraka uglavnom biti od 30 do 34, a u unutrašnjosti manje toplo nego proteklih dana, uz najvišu temperaturu od 26 do 30 stupnjeva Celzijevih.

U petak ne bi trebala padati kiša, najviša dnevna temperatura trebala bi se spustiti za još jedan stupanj, a takvo vrijeme bi se trebalo zadržati i tijekom vikenda. U ponedjeljak opet toplije, a najviša dnevna temperatura porast će na 30 stupnjeva Celzijevih, što bi u utorak trebalo porasti na 34 stupnja Celzijevih.