u zadnji čas

Prevoditelj koji je spasio Bidena 2008. pobjegao je iz Afganistana

11.10.2021 u 21:47

Bionic
Reading

Afganistanski prevoditelj koji je sudjelovao u spašavanju Joea Bidena kada je njegov helikopter hitno sletio u Afganistan 2008. pobjegao je iz zemlje nakon što se tjednima skrivao od talibana, potvrdio je u ponedjeljak State Department.

Aman Halili je s obitelji prešao granicu s Pakistanom i zatim je zrakoplovom prebačen u Dohu, gdje tisuće afganistanskih civila čekaju vizu za Sjedinjene Države, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Stacioniran u zračnoj luci Bagram, Halili je bio dio postrojbe koja je priskočila u pomoć trojici tadašnjih senatora, Joeu Bidenu, Johnu Kerryju i Chucku Hagelu pri njihovom dolasku u Afganistan u veljači 2008.

Tijekom snježne oluje njihov helikopter je morao hitno sletjeti tridesetak kilometara od baze. 

Nakon slijetanja, prevoditelj je trideset sati čuvao helikopter dok su čekali povoljne prilike za polijetanje. 

Nakon povratka talibana na vlast sredinom kolovoza, njegova obitelj je stigla u zračnu luku u Kabulu, kada su Sjedinjene Države organizirale zračni most kako bi evakuirale američke građane i Afganistance koji su surađivali s američkim vlastima. Ali vojnici nisu dopustili njegovoj obitelji ulazak u zaštićeni kompleks.  

On je zatražio pomoć predsjednika Joea Bidena u pismu koje je 31. kolovoza objavio Wall Street Journal.

"Dobar dan predsjedniče, spasite mene i moju obitelj. Nemojte me ovdje zaboraviti", napisao je u pismu, strahujući za život. 

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki je rekla da će mu Sjedinjene Države pomoći. "Hvala vam što ste se borili uz nas posljednjih 20 godina", rekla je.  "Pomoći ćemo vam da odete".

Kada je završio zračni most kojim je evakuirano više od 120.000 ljudi, Aman Halili i obitelj - njegova žena i petero djece, sakrili su se u Kabulu i 5. listopada su potajice prešli granicu s Pakistanom, navodi Wall Street Journal, koji dodaje da je State Department pokrenuo hitni postupak kako bi njegova obitelj dobila vizu za SAD.