RATNI ZLOČIN

Pretučen sin ubijenog generala HVO-a

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 14.03.2016 12:19
  • Objavljeno 14.03.2016 u 12:19
Vlado Šantić

Vlado Šantić

Izvor: Screenshot / Autor: youtube

Dvije nepoznate muške osobe napale su sinoć u Mostaru i ozlijedile Duju Šantića, sina pokojnog generala HVO-a Vlade Šantića samo pet dana nakon što je na prosvjedu javno optužio generala Armije BiH Atifa Dudakovića za smrt svoga oca koji je nestao za vrijeme rata u Bihaću, potvrdili su iz službenog izvora

'Dvije mlađe, nepoznate muške osobe Šantića su dočekale u ulazu zgrade gdje živi, te su ga napale željeznim šipkama i udaljile se', rekao je glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Ljudevit Marić

Po njegovim riječima, Šantić je prebačen na hitnu pomoć u bolnici te je utvrđeno kako ima ozljeda, no da nisu teže naravi. Glasnogovornik Marić pojasnio je da je Duje Šantić u šoku.

Policijski inspektori su proveli istragu na mjesta napada koji su izašli na mjesto događaja i proveli očevid, rekao je Marić.

Duje Šantić je 8. ožujka na prosvjednom skupu u Mostaru organiziranom u povodu 21. godišnjice nestanka i ubojstva njegova oca zatražio od Državnog odvjetništva BiH da preuzme i procesuira taj slučaj te je za zločin optužio generala Armije BiH Atifa Dudakovića.

'Ja osobno držim odgovornim generala Armije BiH Atifa Dudakovića i zapovjednika vojne policije Hamdiju Abdića Tigra, gospodare života i smrti te davne ratne 1995. u bihaćkom džepu', rekao je je Duje Šantić.

Pozvao je Državno odvjetništvo BiH da preuzme spis od županijskog državnog odvjetništva u Bihaću koje je ovaj ratni zločin preinačilo u civilno ubojstvo, što je ocijenio zataškavanjem slučaja.

'Preuzmite spis generala Vlade Šantića i profesionalno, bez ikakvog uplitanja sa strane završite svoj dio posla. Moja obitelj želi samo istinu, smiraj i da dostojanstveno pokopamo zemne ostatke supruga, oca koji je bio legenda Domovinskog rata i koji je neizmjerno volio svoj dom i hrvatski narod', rekao je Duje Šantić.

Jagoda Šantić, supruga generala HVO-a Vlade Šantića, zaposlenica hrvatskog ministarstva branitelja, izjavila je kako se slučaj ubojstva mogao brzo rasvijetliti, no da institucije BiH nisu ništa poduzele.

Zapovjednik HVO-a u Bihaću, general Vlado Šantić je 8. ožujka 1995. odveden iz zapovjedništva HVO-a u Bihaću po nalogu generala Armije BiH Atifa Dudakovića u hotel Sedra. Prema navodima iz optužnice tu je premlaćen, ponovno odveden u sjedište vojne policije Armije BiH i zlostavljan nakon čega je ubijen s četiri metka.

Prema istim navodima, Šantićevo tijelo je ubačeno u bačvu u koju su doliveni benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva zakopana nedaleko od Bihaća. Istražitelji su pronašli bačvu, no DNK analiza tih posmrtnih ostataka nikada nije napravljena.

U međuvremenu je županijsko državno odvjetništvo na temelju nalaza federalne uprave policije (FUP) ovo djelo ratnog zločina prekvalificiralo u civilno ubojstvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!