SUŠA I VISOKE TEMPERATURE

Presušili bunari u našičkom kraju

27.08.2011 u 19:40

Bionic
Reading

Uslijed velike suše i visokih temperatura presušili su bunari na području podgoračke općine u našičkom kraju i situacija je, prema riječima načelnika općine Podgorač Gorana Đanića – alarmantna

'Imamo devet naselja na području općine, od kojih samo dva naselja imaju vodovod. U sedam naselja, koja ga nemaju, presušilo je 80 posto postojećih bunara, a ostali su pred presušivanjem. U velikim smo problemima i tražimo pomoć na svim mogućim adresama', rekao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Podgoraču načelnik Đanić.

S 10.000 kuna, dodao je, u opskrbu pitkom vodom uključila se Osječko-baranjska županija, a na terenu su i predstavnici Županijske vatrogasne zajednice te Državne uprave za zaštitu i spašavanje koji također prate cijelu situaciju. Tijekom jučerašnjeg dana bilo je 30 intervencija za dovoz pitke vode, pa je u Općini uvedeno svakodnevno dežurstvo.

'Trebamo vozila za dovoz pitke vode, ne trebamo novce, već vozila i vozače. Tražili smo pomoć hrvatske vlade, no dobili smo samo odgovor da je sve proslijeđeno na nadležna ministarstva od kojih nema nikakvog očitovanja. Situacija je kritična, znamo da je ljeto i da su mnoge cisterne angažirane na Jadranu, no neophodno je i da ljudi u Slavoniji mogu do pitke vode pa se nadamo da će to nadležni u ministarstvima shvatiti', zaključio je Đanić.

Također je poručio kako se nada i da će ovi problemi ubrzati nastavak vodoopskrbe na području podgoračke općine, kako se ova priča ne bi ponavljala iz godine u godinu.