RUPA U BLAGAJNI

Presušile donacije HDZ-u

HDZ Jadranka Kosor bahata ekipa

HDZ Jadranka Kosor bahata ekipa

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Izvješća za prvih šest mjeseci 2011. godine pokazuju vrlo skromne stranačke donacije. HDZ je u prvih šest mjeseci ove godine od donacija ostvario samo 188.100 kuna, što mu je vjerojatno najlošiji rezultat do sada

Više od njih u tom razdoblju zaradio je HNS koji je, što od pravnih što od fizičkih osoba, dobio 461.950 kuna, otkriva Jutarnji list

Donator pod istragom USKOK-a

Osječki građevinski poduzetnik, USKOK-ov optuženik Drago Tadić obilato godinama financira rad Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). U posljednje dvije i pol godine njegov Osijek-Koteks i tvrtka Kappa, u vlasništvu Koteksa, HDZ-u su uplatili 630 tisuća kuna, pokazuju financijski izvještaji te stranke.

Ostvarenje HDZ-a još je poraznije ako se uzme u obzir to da je Hrvatska stranka umirovljenika koja ima samo jednog zastupnika u prvih pola godine od donacija ostvarila prihod od 58.816 kuna. Rezultati su to izvješća o primljenim donacijama za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2011. godine koje stranke u skladu s odredbama Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe moraju objaviti do 15. srpnja.

Prema tom izvješću, HDZ su donacije uplatile tek tri pojedinca - jedna donacija iznosila je pet tisuća kuna, druga dva, a treća tek 100 kuna. Što se pravnih osoba tiče, donacije vladajućoj stranci u prvih šest mjeseci uplatile su samo četiri tvrtke. Najveći iznos od 80.000 kuna uplatila je tvrtka Kappa d.o.o., a najmanji od 20.000 kuna tvrtka Komfor građevinski obrt. HDZ-u je 55.000 kuna donirala i tvrtka Meg d.o.o., a Stolarija goood d.o.o. sa 26.000 kuna.

A samo dvije godine ranije HDZ je od donacija prihodovao vrtoglavih 12,1 milijun kuna. No tada je HDZ-om vladao Ivo Sanader. Već godinu poslije, nakon odlaska i izbacivanja bivšeg premijera iz stranke, HDZ-ov prihod od donacija smanjio se za 12 puta, budući su u 2010. ostvarili 'tek' 760.000 kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi