izvlačenje novca iz dinama

Presuda je potvrđena, što će sada biti sa Zdravkom Mamićem u BiH? Njegov odvjetnik kaže da ovakvu presudu nije doživio u 40 godina svoje karijere

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 15.03.2021 22:58
  • Objavljeno 15.03.2021 u 22:58
Zdravko Mamić

Zdravko Mamić

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića, kazao je kako 'ovakvu presudu nije doživio u 40 godina svoje karijere'

Ne pamti da je bilo ovolikog pritiska kao u ovom slučaju i da ''ova presuda nije pravno utemeljena'' te da će, kad pomno prođe svih 71 stranica, obavijestiti javnost, javlja Nova TV.

Vrhovni sud u većem dijelu potvrdio je presudu protiv Zdravka i Zorana Mamića, te Damira Vrbanovića i Milana Pernara.

Jedina promjena u odnosu na prvostupanjsku presudu odnosi se na Zorana Mamića, kazna mu je s 4 godine i 11 mjeseci smanjena na 4 godine i 8 mjeseci.

Milanu Pernaru potvrđene su tri godine i dva mjeseca, Damiru Vrbanoviću tri godine, a Zdravku Mamiću šest i pol godina.

Vrhovni sud napisao je obrazloženje na 71 stranici, navode kako su ova kaznena djela izuzetno pogibeljna jer ih je počinio porezni inspektor, ali kako je Zdravko Mamić pokazao izuzetnu upornost u ponavljanju tih kaznenih djela.

  • +5
  • +2

Zdravko Mamić

Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita/PIXSELL

Smatraju da su kazne adekvatne i da će u potpunosti ispuniti svoju svrhu i vratiti povjerenje građana u pravosudni sustav. Nitko ne mora u Remetinec jer osobe u Hrvatskoj nisu osuđene na kazne u trajanju pet ili više godina. U roku osam dana će im sudac izvršitelj reći točan datum kada se moraju javiti na izdržavanje kazne.

U tri slučaja mogu zatražiti odgodu: neodgodive poslovne obveze, smrt užeg člana obitelji ili u slučaju neizliječive bolesti. Zdravko Mamić je na teritoriju Bosne i Hercegovine, već se nekoliko puta javno izjasnio pred njihovim sudom da ne želi biti izručen Hrvatskoj.

No sad će tamošnji sud ovu presudu morati uzeti u razmatranje, jesu li ta kaznena djela predviđena u njihovom kaznenom zakonu. Mamiću ne mogu povećati zatvorsku kaznu. Mogu je ili potvrditi ili smanjiti. Kada presuda suda u BiH postane pravomoćna, onda će ga uputiti u kaznionicu u Zenici ili Mostaru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!