PUPOVAC O ŠEŠELJU

'Presuda je pakleni potencijal za one koji dolaze poslije nas'

  • Autor: tportal.hr/N1
  • Zadnja izmjena 01.04.2016 11:13
  • Objavljeno 01.04.2016 u 10:47
Milorad Pupovac

Milorad Pupovac

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Milorad Pupovac iz SDSS-a komentirao je hašku presudu Vojislavu Šešelju, ocijenivši da će presuda nepovoljno utjecati na odnose Hrvata, Srba i Bošnjaka. Pupovac smatra da je presuda kod mnogih stvorila osjećaj da se više isplati govoriti huškački, jezikom mržnje i rata, nego jezikom mira, demokracije i uzajamnog pomirenja i povjerenja.

'Haški sud i tužiteljstvo, nažalost, učinili su još jednu stvar kojom su povrijedili osjećaje stradalih, onih koji su se borili za drugačiju demokratsku političku kulturu i one koji su očekivali da će sud i tužiteljstvo stvoriti pretpostavke za osjećaj pravednosti, izmirenja i ponovnog povjerenja. To se s ovom presudom nije dogodilo', kazao je Pupovac.

Upitan kako će presuda utjecati na odnose Srbije i Hrvatske, odnosno Bosne i Hercegovine kazao je ova presuda neće utjecati ni povoljno na te odnose, ali ni na odnose Hrvata i Srba, Srba i Bošnjaka.

Dodao je da su Haški sud i tužiteljstvo počeli donositi presude i odluke, koje stvaraju sve veće razočarenje, nepovjerenje i osjećaj nepravde u odnosu na ono što se od njega očekivalo, a to je zadovoljština za žrtve i pravda.

'Kod mnogih ljudi on je samo produbio osjećaj nepravde i povrijeđenost produbio, kod mnogih je stvorio osjećaj da se više isplati govoriti huškački, jezikom mržnje i rata, nego jezikom mira, demokracije i uzajamnog pomirenja i povjerenja', istaknuo je Milorad Pupovac u Regionalnoj temi N1.

Na pitanje razlikuje li se ova presuda od presudâ Gotovini i Haradinaju kazao je kako ne zna detalje presuda, ali da je to u skladu s onim, što se, kao i kada je Šešelj u pitanju, već godinama se čini: da sud rasprodaje funkciju i razlog zašto je osnovan, ponaša se kao trgovac kojemu je preostala roba u dućanu.

Naveo je da mu je teško povjerovati da će drugostupanjska biti drugačija, ali da ta mogućnost nije isključena.

'Mi imamo još neke procese koji se tiču BiH, kao i slučaj Mladić pa ćemo vidjeti kako će se to razvijati. Ali, ono što smo očekivali da će Haški sud uraditi, da će nam pomoći uspostaviti osjećaj pravde za stradale u ratu, to je nepovratno izgubljena stvar. Očito je da ćemo morati se sami aktivnije i agilnije boriti za stvaranje tog osjećaja, jer možemo ostati s osjećajima koji su teško traumatizirani i teško poremećeni i koji mogu imati pakleni potencijal za sve one koji dolaze poslije nas', zaključio je Pupovac.

422614 ,422590 ,422587 ,422599

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!