ČEHOK NAKON ODLASKA VOJKOVIĆA

'Prestao sam razmišljati, Kosor to čini umjesto mene'

04.02.2010 u 16:32

Bionic
Reading

'Moja pozicija u HSLS-u je samostalna, kao i uvijek', rekao nam je Ivan Čehok kad smo ga u četvrtak pitali kakva je zapravo njegova pozicija u HSLS-u nakon što je stranku napustio Hrvoje Vojković kojeg je podržavao, što je neke navelo na zaključak da bi upravo varaždinski gradonačelnik mogao biti sljedeći koji će 'milom ili silom' napustiti stranku

Upitan razmišlja li uistinu o napuštanju stranke, što je ovih dana ustvrdio nakon što mu je stranački predsjednik Darinko Kosor zbog solidariziranja s Vojkovićem poručio da razmisli o 'časnom napuštanju HSLS-a', Čehok je također bio kratak, ali i znakovit.

'Ništa ne razmišljam. Prestao sam razmišljati jer imam predsjednika koji razmišlja u moje ime', odgovorio nam je Čehok ne krijući dobro raspoloženje.

Pitanje je, međutim, kako će dugo još uspijevati zadržati dobro raspoloženje i 'samostalnu' poziciju unutar stranke ukoliko i dalje budu vladali zategnuti odnosi između njega i predsjednika stranke Darinka Kosora. Oni su, doduše, u srijedu nešto poboljšani, o čemu svjedoči izjava Kosora nakon sjednice Središnjeg vijeća HSLS-a kada je ustvrdio da je Čehok sada korak bliže stranci, nikako korak dalje, budući da se pojavio na Predsjedništvu stranke, kao i na Središnjem vijeću, sudjelujući u raspravi, što prije nije bio slučaj.

Znači li to da će se Čehoku uistinu ne zamjera što je napustio sjednicu Središnjeg vijeća HSLS-a prije završetka, odnosno što se protivio suspenziji Vojkovića s kojim je bio u više nego dobrim odnosima, tek će se vidjeti. Neki istaknuti liberali već sada vjeruju u skoro smirivanje prilika u stranci, pa tako i oko Čehoka koji je i lani izazvao dvojbe u stranci jer je na lokalne izbore izašao s Nezavisnom gradskom listom. Među njima je i Dragutin Kranjčec, novi potpredsjednik HSLS-a i predsjednik HSLS-a Varaždinske županije.

'Prilike u stranicu nisu takve kakve se čine i Ivo će se smiriti, samo mu treba malo vremena', rekao nam je Kranjčec, koji je trebao ući u Sabor nakon što je, po uzoru na Adlešič, i Čehok još prošle godine najavio postupno povlačenje iz politike, pa tako i iz saborskih klupa. U njima je, međutim, još uvijek, za što ima i opravdanje.

'Zahvaljujući tome što svih ovih godina primam plaću kao saborski zastupnik, a ne kao varaždinski gradonačelnik, u proračunu Grada Varaždina ostalo je oko milijuna, a tu su i druge pogodnosti za svaki grad koji ima gradonačelnika u Saboru, pa tako i Varaždin', ustvrdio je Čehok u četvrtak nakon sjednice kolegija gradonačelnika.