propalo 38.000 glasova

Prešli su prag, a ostali bez puno mandata. Žali li se za 'točkastom koalicijom'?

18.04.2024 u 11:51

Bionic
Reading

Tek sada, nakon što su poznati rezultati izbora, vidi se kolika je pogreška za ljevicu bila to što SDP i Možemo nisu dogovorili takozvanu točkastu koaliciju, odnosno suradnju samo u nekim izbornim jedinicama u kojima je HDZ iznimno jak - Slavoniji i Dalmaciji. SDP je osvojio 42 mandata, Možemo 10, a moglo je to biti više

I predviđanja su se pokazala točnima jer Možemo nije ostvario nijedan mandat u IV. i V., takozvanim slavonskim izbornim jedinicama, kao ni u dalmatinskim IX. i X. izbornim jedinicama. A ne može se reći da nisu bili blizu. U dvije su ostali bez mandata iako su prešli izborni prag zahvaljujući D'Hondtovoj metodi preračuna glasova koja favorizira veće stranke.

U IV. izbornoj jedinici Možemo je osvojio 5,49 posto, odnosno 11.133 glasa, ali je njihova kandidatkinja Katarina Kruhonja ostala bez mandata.

  • +5
Raspodjela mandata u deset izbornih jedinica na teritoriju RH Izvor: Pixsell; montaža: Neven Bučević/tportal.hr / Autor: Robert Anić

Prag su prešli i u X. izbornoj jedinici na jugu Hrvatske. Tamo su osvojili 5,27 posto ili, preciznije, 11.403 glasa, što također nije bilo dovoljno. Bez mandata je ostao Đuro Capor iz inicijative Srđ je grad, koja politički surađuje s platformom Možemo.

U IX. izbornoj jedinici Možemo je bio nadomak praga osvojivši 4,44 posto glasova, a u V. izbornoj jedinici osvojili su ne baš zanemarivih 3,60 posto glasova.

U te četiri izborne jedinice ni SDP nije blistao. U IV. su osvojili četiri, a u V. tri mandata, dok su u IX. i X. također osvojili po tri, dakle u četiri jedinice svega 14 mandata.

Je li bila pogreška to što je propao dogovor oko točkaste koalicije između SDP-a i Možemo, pitali smo sociologa Dragana Bagića, profesora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

'To je sasvim sigurno pogreška. Ako im je stvarni interes smjena HDZ-a, onda su i Fokus i Možemo trebali ići u tu vrstu točkaste koalicije, a na taj način bi, sasvim sigurno, rezultati donekle bili različiti, ne bi bili supstancijalno različiti, ali u ovoj situaciji tih nekoliko mandata imat će ključnu ulogu u tome tko će sastaviti većinu. To je jedan od elemenata koji je doveo do ovakvog ishoda', kazao nam je Bagić.

  • +12
Stožer Možemo! Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Istaknuo je da se ne može reći koliko bi točno više mandata dobio lijevi blok u tom slučaju jer ne znamo bi li tada dobili sve te glasove, ali vjerojatno bi imali dva-tri mandata više, što znači i da bi Domovinski pokret i HDZ imali manje.

'To bi bitno promijenilo i formule jer u ovom trenutku HDZ-u i Domovinskom pokretu zajedno nedostaje tek jedan glas do većine. Da su ta tri mandata drugačije raspoređena, nedostajalo bi im više i bili bi u drugačijoj poziciji za sastavljanje većine. Jasno je koji je efekt toga bez obzira jesu li to tri, četiri ili pet mandata, a ako se tome doda i Fokus, onda stvari izgledaju još malo drugačije', kazao je Bagić.

I profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu, psiholog i politički analitičar Ivan Rimac slaže se da bi šansa za dobivanje mandata bila povećana. Na upit je li odluka o nekoaliranju bila pogrešna Rimac je kazao da je ona bila vezana uz ideju da imaju drugo glasačko tijelo od SDP-a i da bi spajanje ta dva glasačka tijela proizvelo negativne efekte.

'Međutim i ovo ima svojih negativnih efekata', kazao je Rimac. Oko 38.000 glasova za Možemo u Slavoniji i Dalmaciji je propalo. Također, taj eventualni mandat koji bi ostvarili uzeli bi HDZ-ovom pobjedniku u gotovo svim izbornim jedinicama jer je ta stranka onda ona koja ima eventualnu prednost da odnese taj zadnji mandat.

Nakon propasti pregovora o točkastoj koaliciji Sandra Benčić je kazala da se njihov zahtjev temeljio na tome da je minimum četiri mandata u četiri izborne jedinice. 'Do tog dogovora nije došlo, ali pregovori su išli u korektnom tonu. Bolje je da izlazimo u dva bloka, a taj zaključak je sada prihvaćen i u SDP-u. To neće utjecati na našu postizbornu suradnju', rekla je Benčić, potvrđujući da je prijedlog SDP-a bio po dva ulazna mandata za Možemo u svakoj izbornoj jedinici.

'Zajednički je zaključak da idemo u dva bloka. Važno je da pokrijemo cijeli spektar od centra nalijevo i SDP to uviđa', kazala je Benčić, podsjećajući da se Možemo od samog početka priprema za samostalan izlazak na izbore. Ona je sigurna da će sav trud u kampanji i kod SDP-a i kod Možemo maksimizirati broj mandata.

'No hard feelings', kazala je tada Benčić.