postizborna kombinatorika

Kruže teorije: Penava uz HDZ ako Anušić umjesto Plenkovića bude kandidat za premijera?

18.04.2024 u 09:40

Bionic
Reading

Domovinski pokret uz HDZ ako premijer bude Ivan Anušić, a ne Andrej Plenković? Teorija koja se mogla čuti u izbornoj noći kod Možemo! ne zvuči nemoguće

DJ je isključio muziku, tehničari su motali kabele, Sandra Benčić davala je posljednje izjave u Tvornici televizijskim ekipama, a Tomislav Tomašević šetao se uokolo i zahvaljivao ljudima koji su zadnjih dana gurali kampanju. U Možemo! su nakon izborne večeri imali razloga za zadovoljstvo jer su stigli do 10 mandata, što je dvostruko više nego što su imali u prethodnom sazivu Sabora.

'Za nas je ovo odličan rezultat i očito je da su nas birači prepoznali kao važan faktor. Međutim ključni problem je ostao, a on se zove HDZ. Sada je na Domovinskom pokretu (DP) da pokaže je li mu stalo do fotelja i prevare svojih birača ili su stvarno mislili kada su govorili da treba maknuti HDZ', kazao nam je Tomašević.

U Možemo! su svjesni da lijeva opcija ne može sama formirati Vladu, ali zato pozivaju sve lijeve i desne da zajedno sruše HDZ.

'Naši birači znaju što smo im obećali i mi ćemo se toga držati. Vrlo smo transparentni od početka i jasno smo dali do znanja što hoćemo i nećemo', rekao je Tomašević.

Upitan kako se može formirati manjinska vlada kada DP a priori kaže da ne želi ići s Možemo! i SDSS-om, Tomašević je istaknuo da poštuje tvrdnje iz Domovinskog pokreta da oni svjetonazorski ne mogu s njima, ali i dodaje da se svjetonazorska pitanja trebaju staviti sa strane i da primarni cilj treba biti micanje HDZ-a, a onda rad za bolji život građana.

'Sada je na njima da pokažu jesu li bili ozbiljni kada su govorili o koruptivnoj hobotnici koju treba maknuti ili je sve bilo s figom u džepu', zaključio je Tomašević.

Da bi naredni dani mogli biti vrlo zanimljivi, svjedoče i različite kombinacije koje su došle do članova Možemo!, a jedna od njih je da bi Domovinski pokret, predvođen Penavom, mogao podržati HDZ, ali pod uvjetom da umjesto Andreja Plenkovića premijer bude ministar obrane i donedavni HDZ-ov osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Tako bi Penava ostao 'čist' jer je cijelo vrijeme govorio protiv Vlade i Plenkovića te bio inicijator njihova opoziva prije godinu dana, ali ne i protiv svoje bivše stranke. Na to, mišljenja su pojedinci u stranci, upućuju i audiosnimke, za koje su uvjereni da su u javnost došle upravo od Anušiću bliskih ljudi u HDZ-u, a u kojima se Plenković okomio na Penavu i DP.

Plenkovića bi se u takvom raspletu događaja, drže pojedinci iz Možemo!, namirilo odlaskom u Bruxelles nakon izbora za EU parlament, a HDZ bi pod svoje okrilje vratio odmetnutu, krajnju desnu frakciju.

  • +73
Parlamentarni izbori 2024. Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

No hoće li uistinu biti tako ili će se DP pokazati u drugačijem svjetlu, vidjet ćemo u danima ispred nas. Dodajmo da je Anušić od svih HDZ-ovca u svim izbornim jedinicama dobio najviše preferencijalnih glasova (37.520), a Plenković ih je skupio (32.874), što u konačnici ne mora ništa značiti, ali se svakako ne može ne primijetiti.