novi javni poziv

Prepucavanje oko Vrhovnog suda; Bošnjaković: Vidjet ćemo hoće li Đurđević biti kandidatkinja i je li nam prihvatljiva

10.03.2021 u 14:08

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dražen Bošnjaković (HDZ) izjavio je u srijedu da u duhu Ustava treba raspisati novi javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda, a nije se htio izjasniti je li Zlata Đurđević prihvatljiva vladajućoj većini

"Predsjednik treba poštivati Ustav, po kojem ima ovlast predložiti kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, ali i zakonsku proceduru. To uključuje Zakon o sudovima, po kojem se provodi javni poziv, i Zakon o Državnom sudbenom vijeću, koji propisuje uvjete koje mora ispuniti kandidat za predsjednika Vrhovnog suda", rekao je Bošnjaković novinarima u Saboru.

Predsjednik Sabora već je rekao da mora predsjedniku Republike vratiti njegov prijedlog na doradu jer kandidatkinja koju je predložio Saboru nije prošla javni poziv. Sve što dolazi u Sabor mora biti u skladu sa zakonom, što ovdje nije slučaj jer nedostaje prijava na javni poziv, naglasio je Bošnjaković.

Ponavljanje javnog poziva nije posebno propisano, ali u duhu sustava, ako se nitko nije javio na javni poziv ili ako se ne želi predložiti nekoga od onih koji su se javili, tada se napiše dopis DSV-u da nitko neće biti predložen i ide novi javni poziv, pojasnio je Bošnjaković.

U kontekstu izjave predsjednikove kandidatkinje Zlate Đurđević da je spremna javiti se na novi javni poziv, Bošnjaković nije htio odgovoriti je li ona prihvatljiva vladajućoj većini nego je tek rekao da će to vidjeti kada i ako bude kandidatkinja.

Na podsjećanje da je Vlada već predlagala Đurđević kao kandidatkinju za međunarodne pravne institucije, Bošnjaković je rekao kako je to pitanje "što bi bilo, kad bi bilo". Kada bude, onda ćemo razgovarati o tome, dodao je naglasivši da je riječ o visoko formaliziranom procesu.

Bauk: Ustav traži dogovor između predsjednika Republike i parlamentarne većine

Potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk kazao je da bi Zlata Đurđević trebala biti izabrana većinom glasova u Hrvatskom saboru na prijedlog predsjednika Republike, a u ovom trenutku procedura je tehničko pitanje.

Ako se predsjednik i parlamentarna većina usuglase oko Đurđević, onda će biti izabrana, a ako se ne usuglase, onda neće. Ustav traži dogovor između predsjednika Republike i parlamentarne većine, a ostalo su nadmudrivanja, što zabavlja javnost, smatra Bauk.

"Zakon je očito u potpunosti ispunio svoju svrhu jer ovo je najtransparentniji izbor predsjednika Vrhovnog suda u povijesti, ovako transparentno se neće ponoviti u idućih nekoliko izbornih ciklusa", ocijenio je.

"Ako je HDZ-u Đurđević prihvatljiva kandidatkinja, sasvim je svejedno hoće li se izabrati na temelju ovog prijedloga ili će se javiti na javni natječaj pa ćemo glumiti javni poziv. Da se našalim, da je poštena tražila bi da bude izabrana na namještenom javnom pozivu. Ili će se dogovoriti oko nekog drugog imena, ako se mogu dogovoriti, ali ima još četiri mjeseca", kaže Bauk.

SDP neće prikupljati potpise za uvrštenje te točke na dnevni red jer je, kaže, predsjednik Sabora može staviti na 143. mjesto.

"To ne doprinosi rješenju nego dodatnom konfliktu jer se predsjednik Sabora odlučio ponašati kao batler premijera. Ili će se parlamentarna većina i predsjednik Republike dogovoriti ili nećemo imati predsjednika Vrhovnog suda", rekao je Bauk.