POLICIJA I DORH U IZVIDIMA

Prepisivačima diplomskih radova prijeti i kazneni progon

28.03.2014 u 17:52

Bionic
Reading

Policija u koordinaciji s Državnim odvjetništvom provjerava postoje li temelji za kaznenu odgovornost 19 osoba koje su plagirale svoje diplomske radove na Visokoj policijskoj školi. Među sumnjivcima je i HDZ-ov glavni tajnik Milijan Brkić

Na upit tportala hoće li studenti Visoke policijske škole biti i kazneno gonjeni zbog prepisivanja diplomskih radova, MUP odgovara: 'Policija u koordinaciji s nadležnim Državnim odvjetništvom provodi izvide zbog utvrđivanja eventualne kaznene odgovornosti.'

Naime povjerenstvo Visoke policijske škole je prilikom pregleda i analize sadržaja diplomskih radova 2012. i 2013. godine u pojedinačnim slučajevima utvrdilo niz nepravilnosti koje zabranjuju struka i pravila visokog školstva. 'U provedenom postupku za 19 osoba utvrđeno je da su, u znatnom dijelu ili u cijelosti, plagirale diplomske, završne ili specijalističke radove na temelju kojih su stekle odgovarajuće stručne nazive. Slijedom utvrđenog činjeničnog stanja, Visoka policijska škola dana 18. ožujka 2014. godine donijela je odluke o oduzimanju stručnih naziva ovim osobama dok su njihove svjedodžbe odnosno diplome proglašene nevažećim. Za sedam osoba postupak provjere još je u tijeku', javljaju iz policije.

Podsjećaju da je Disciplinski sud Ministarstva unutarnjih poslova 2013. godine proveo disciplinske postupke protiv dvojice nastavnika koji su bili mentori plagijatorima. 'Oni su proglašeni odgovornima za teže povrede službene dužnosti te je jednom nastavniku izrečena kazna prestanka državne službe, a drugom kazna uvjetnog prestanka državne službe s rokom kušnje od 10 mjeseci', kažu u MUP-u.

Osim diplome glavnog tajnika Milijana Brkića, poništene su diplome Visoke policijske škole za još deset osoba, a to su Goran Bočina (dozapovjednik splitskih specijalaca), Zoran Đakovac, Krunoslav Kokić iz službe za odnose s javnošću PU požeško-slavonske, Egon Lulić, Robert Ljutić (tjelohranitelj Milana Bandića), Marko Matić, Mario Norac Kevo, Stipe Poljak, Karmela Prša i Nikola Vukas.

Njima je oduzet stručni naziv te će biti raspoređeni na radno mjesto u skladu s ranije stečenim stupnjem obrazovanja, a nakon provedenog odgovarajućeg postupka sukladno važećim propisima - kažu u policiji.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako će MUP odlučiti što će učiniti sa šefom njegova osiguranja Silvijom Toplakom, za kojega je utvrđeno da je plagirao diplomski rad na Visokoj policijskoj školi, s obzirom da je on zaposlenik MUP-a.

'Plagiranje diplomskih radova je nešto što je potpuno neprihvatljivo. Akademska posljedica je već nastupila - diplome i radovi su poništeni, a o drugim posljedicama će oni koji su za to nadležni. Šef mog osiguranja je zaposlenik MUP-a i MUP će odlučiti o tome što dalje', rekao je Josipović novinarima u Bjelovaru.