prekida kampanju na kratko vrijeme

Preminuo Stipe Milanović, otac Zoran Milanovića

29.08.2019 u 15:04

Bionic
Reading

Otac bivšeg SDP-ovog premijera i aktualnog predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, Stipe Milanović preminuo je jutros u 82. godini života. Kako doznajemo, Milanović će zbog smrti oca nakratko prekinuti aktivnosti u kampanji

Informaciju u smrti Stipe Milanovića potvrdili su za tportal u stožeru Zorana Milanovića. Sve aktivnosti u kampanji Milanović će prekinuti najmanje do kraja ovog tjedna, poručili su iz njegovog stožera.

Stipe Milanović rođen je 1937. godine. Poslije završetka gimnazije u Sinju, 1957. upisao je ekonomiju u Zagrebu. Studirao je zajedno s Vladom Veselicom, a potkraj studija 1961., zahvaljujući razmjeni studenata, prijatelji Milanović i Veselica otišli su u Francusku kako bi naučili jezik. Osim toga, Stipe Milanović je kao student u Zagrebu bio i predsjednik Kluba sinjskih studenta. Godine 1963./64. bio u Sarajevu u školi rezervnih oficira, zajedno s Božom Jusupom, vlasnikom Tankerkomerca iz Zadra. Kako je Miko Tripalo postao šef zagrebačkog ogranka Partije 1964., Milanović je nakratko bio šef njegova kabineta, piše Večernji list.

Poslije je postao tajnik Komisije za privredu u Gradskoj konferenciji SK. Nakon 1971. Stipe Milanović, zbog bliskosti s Tripalom i braćom Veselica, nije, kako tvrdi, mogao politički napredovati. Stoga je magistrirao na ekonomiji 1975. Bio je direktor Prvog računalnog centra, direktor zagrebačkog Centra za ekonomski razvoj (CER), a poslije 1984., kad je podnio ostavku i napustio SK, u CER-u je bio voditelj sektora za dugoročni razvoj Zagreba. Uz ostalo, Stipe Milanović je bio i predsjednik Odbora za izgradnju Koncertne dvorane Lisinski koja je otvorena je 1973.

Nakon prvih demokratskih izbora, Vlatko Pavletić je postao ministar prosvjete, kulture i športa te je tražio pomoćnika za financije. Pronašao ga je našao u Stipi Milanoviću. Nakon godinu dana Milanović je smijenjen zbog "zviždanja" o bezakonju. Na nagovor Stipe Mesića Milanović se učlanio u HDZ – ponuđeno mu je mjesto hrvatskog veleposlanika u Ukrajini, a uvjet je bio da uđe u tu stranku. Naravno, iako govori ruski jezik, nije prošao jer nije bio barakaš.

Odlaskom Mesića iz HDZ-a, iz stranke je otišao i Milanović.

  • +6
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL