u 74. godini života

Preminuo povjesničar, političar i pisac Ivo Banac

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 30.06.2020 10:50
  • Objavljeno 30.06.2020 u 10:19
Ivo Banac

Ivo Banac

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Povjesničar, političar i pisac Ivo Banac preminuo je u utorak, nakon teške bolesti, u 74. godini života, doznaje se iz kruga obitelji

Banac je bio profesor emeritus povijesti Sveučilišta Yale, a na tom je sveučilištu bio u dva mandata predstojnik (Master) Pierson Collegea.

Bio je ministar za zaštitu okoliša i prostornoga uređenja u Vladi Republike Hrvatske (2003.), predsjednik Liberalne stranke (2003.–2004.) te zastupnik u Hrvatskom saboru (2004. –2007.).

Rođen je 1. ožujka 1947. u Dubrovniku. Studirao je na Sveučilištu Fordham u New Yorku, a magistrirao i doktorirao na Sveučilištu Standford.

Od 1975. do 1977. bio je asistent na Sveučilištu Stanford i na Državnom sveučilištu San Francisca, potom je bio docent do 1982., izvanredni profesor do 1988., a zatim redoviti profesor povijesti na Sveučilištu Yale. Od 1995. do 1999. bio je profesor povijesti na Srednjoeuropskom sveučilištu (CEU), obnašajući i rukovodeće dužnosti poput one upravitelja Instituta za jugoistočnu Europu.

  • +15
  • +12

Ivo Banac

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Od 2008. redoviti je profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, od 2018. godine bio je profesor mentor doktorandima povijesti Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Bio je i počasni je pročelnik Odsjeka za političke nauke i međunarodne odnose na Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju (SSST).

Autor je i urednik niza knjiga, članaka, recenzija, priloga, mišljenja i intervjua. Među najznačajnijima je monografija Nacionalno pitanje u Jugoslaviji: Porijeklo, povijest, politika (1984., nagrađena nagradom 'Wayne S. Vucinich' za najbolju sjevernoameričku knjigu iz područja ruskih i istočnoeuropskih studija objavljenu 1984. godine) i studija Sa Staljinom protiv Tita: Informbirovski rascjepi u jugoslavenskom komunističkom pokretu (1988., nagrađena nagradom 'Josip Juraj Strossmayer' za najbolju knjigu iz društvenih znanosti objavljenu u Hrvatskoj 1990. godine).

Banac je bio supredsjednik Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska, član predsjedništva i predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava, generalni direktor Interuniverzitetskoga centra za poslijediplomske studije u Dubrovniku, predsjednik savjeta Instituta Vlado Gotovac.

Bio je i urednik znanstvenih časopisa, poput East European Politics and Societies te dopisni član HAZU-a od 1990. godine. Bio je i počasni građanin Sarajeva od 2004.

Posljednjih deset godina održavao je Ljetnu školu Sveučilišta Yale u Dubrovniku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!