DIPLOMATSKA PRESLAGIVANJA

Hoće li Banac biti novi veleposlanik u SAD-u? On nema komentara

18.05.2016 u 16:59

Bionic
Reading

Ivo Banac bi prema neslužbenim informacijama Telegrama trebao postati novi hrvatski veleposlanik u Washingtonu. Vlada je odluku o Bancu navodno donijela na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak. Banac nije želio komentirati informaciju. Na naš upit kratko je odgovorio: To ne mogu komentirati i vi jako dobro znate zašto to ne mogu komentirati

Bančevo imenovanje morat će odobriti i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je nedavno iskazala nezadovoljstvo dijelom hrvatskih veleposlanika zapitavši se zastupaju li interese naše države ili zemlje primateljice. Tom prilikom je pozvala i ministra vanjskih poslova Miru Kovača da nešto učini u našoj diplomaciji.

Čini bi se da bi prvi na red mogao doći Joško Paro, bivši savjetnik za vanjsku politiku bivšeg predsjednika Ive Josipovića koji je u Washington došao nakon što je tu poziciju napustila aktualna predsjednica. Pari se na Pantovčaku i Banskim dvorima svakako kao minus uzima nedavni skandal kada američki državni tajnik John Kerry nije primio ministra Kovača.

Njegovo mjesto bi izgleda trebao preuzeti Banac, sveučilišni profesor školovan na uglednom američkom sveučilištu Yale. Bivši je liberal i ministar u vladi Ivice Račana, a aktivan je i u HHO-u. U posljednje vrijeme približio se HDZ-u i podržava politiku Tomislava Karamarka.