iznenadna smrt

Preminuo Pavao Miljavac

06.12.2022 u 09:56

Bionic
Reading

Umirovljeni general i bivši ministar obrane Pavao Miljavac iznenada je noćas umro u 69. godini, potvrđeno je u utorak iz Hrvatskog generalskog zbora

Miljavac je u dva mandata bio predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), a kasnije je izabran za počasnog predsjednika HGZ-a. Rođen je u Općini Netretić 1953. godine i završio je Tehnološko-kemijski fakultet u Zagrebu.

Od početka Domovinskog rata uključen je u obranu domovine, a tijekom vojne karijere obnašao je brojne visoke dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Bio je načelnik stožera i zapovjednik Zbornog područja Karlovac te pomoćnik i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Godine 1996. promaknut je u čin general-pukovnika i postavljen na dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Tu je dužnost obnašao do 1998. godine.

  • +17
Pavao Miljavac Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Od 14. listopada 1998. do 27. siječnja 2000. godine obnašao je dužnost ministra obrane u vladi premijera Zlatka Mateše.

Nakon parlamentarnih izbora 2000. godine ulazi u Hrvatski sabor najprije kao zastupnik HDZ-a, da bi s Vesnom Škare Ožbolt i Matom Granićem napustio HDZ i prešao u novoosnovani Hrvatski demokratski centar, kasnije preimenovan u Demokratski centar. Na kraju se vratio u HDZ te se s dvadesetak umirovljenih generala angažirao na braniteljskim pitanjima.

Prema pisanju Večernjeg lista Miljavac je prije nekoliko dana u radu oko kuće nezgodno pao i udario glavom. Dodatni je problem stvorilo što je od ranije već imao problema s krvožilnim sustavom. Zadržan je u bolnici u Karlovcu zbog podlijeva, a uskoro je prebačen u bolnicu u Zagrebu. Osjećao se dobro, bio je pri svjesti, primao je posjete i nije patio od gubitka pamćenja, ali naglo je došlo do pogoršanja u ponedjeljak navečer. Liječnici ga više nisu mogli spasiti.

O smrti generala Miljavca oglasio se i ministar obrane Mario Banožić na Facebooku. "Sve nas je zatekla vijest o odlasku velikog čovjeka, generala i bivšeg ministra obrane Pavla Miljavca. Ne postoji način da se ublaži tuga kada odlaze naši najdraži, ali vjerujem kako je ponos što smo ga imali i sve što nam ostavlja u nasljeđe ono što će ga zadržati u našim srcima, molitvama i mislima", napisao je ministar. Podovom smrti generala Pavla Miljavca, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je izraze sućuti obitelji obitelji Miljavac i Hrvatskom generalskom zboru.