u 84. godini

Preminuo Marijan Kraljević King, stručnjak za sigurnost koji nikada nije skrivao da je radio za jugoslavensku službu državne sigurnosti: Pratio političku emigraciju, pa postao privatni detektiv

30.09.2021 u 20:31

Bionic
Reading

Marijan Kraljević-King, privatni detektiv, dugogodišnji policajac, ali i čovjek koji je bio "sigurnjak" u diplomatskim predstavništvima SFRJ i kao takav bio zadužen i za praćenje političke emigracije, preminuo je u nedjelju u 84. godini nakon kratke i teške bolesti

Kraljević-King nikad se nije libio govoriti o dijelu svoje policijske karijere u bivšoj državi kad je bio pomoćnik tadašnjem jugoslavenskom konzulu Vojislavu Đukiću i tvrdio je da je on bio profesionalac koji je radio svoj posao, javlja Jutarnji list.

Stuttgart je bio značajno uporište organizacije HRB (Hrvatsko revolucionarno bratstvo) pa je politika SDS-a bila da se pripadnicima hrvatske političke emigracije bave hrvatski kadrovi. U tom kontekstu u medijima je bila objavljena jedna audiosnimka razgovora Josipa Perkovića i Josipa Boljkovca, te Marijana Kraljevića-Kinga gdje King na izravan Boljkovčev upit zna li tko je ubio Đurekovića odgovara: "Mi smo ga ubili, tko bi drugi", misleći pritom na službu državne sigurnosti. Kraljević je izjavio da ga je Boljkovac molio za razgovor te da se "s njim nepozvan pojavio Perković".

"Primio sam ih u svojoj kući, pili smo dobro vino mog prijatelja, razgovarali o policiji i Udbi…, nisam znao da Perković snima razgovor", rekao je Kraljević.

Za medije je pričao i kako je bio u neposrednom osiguranju prilikom posjeta R. Nixona Hrvatskoj i njegova susreta s Josipom Brozom Titom u Zagrebu u listopadu 1970. godine.

Često je medijski istupao i komentirao konkretne sigurnosne događaje, ali i zbivanja na hrvatskoj kriminalnoj sceni kao i kadrovske "križaljke" u policiji, jer je bio zahvalan sugovornik medijima, a puno manje je govorio o svojim konkretnim detektivskim poslovima.