'ZARAZU TREBA SUZBITI'

105 dana zatvora: Sitnica ili drakonska kazna za huligana sa šipkom?

29.03.2017 u 06:51

Bionic
Reading

22-godišnji Dominik Mamić, koji je prije dva tjedna tijekom jadranskog derbija, meča između Rijeke i Hajduka, s tribina uletio na poljudski teren vitlajući usput šipkom u smjeru suca, dobio je 105 dana zatvora. Hoće li doista tri mjeseca zatvora spriječiti ovog mladića da isto nedjelo opet počini i od istog odvratiti ostale te jesu li kazne koje predviđa Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima dovoljno visoke? Na ta pitanja za tportal odgovara pravni stručnjak Branko Šerić te stručnjak za sigurnost i nekadašnji djelatnik Hrvatskog olimpijskog odbora Marijan Kraljević King

Kraljević King naglašava da je u ovom slučaju zakon u redu, no nije njegova primjena. Napominje da problem huligana, ali i većina problema u Hrvatskoj ima svoje uporište u nedosljednoj primjeni zakona koji se donose i primjenjuju 'tako da održe vladajuću grupu na vlasti'.

'To je greška sustava koja iznjedri ovakvo ponašanje pojedinaca', kaže Kraljević i podsjeća da su druge zemlje, kao što je to Italija, a posebno Velika Britanija, imale probleme s huliganizmom.

'No tamo su donesene političke odluke da se donese zakon i da se on dosljedno provodi. Margaret Thacher je huliganske napade prerezala u jednom danu. U Engleskoj danas navijači stoje metar i pol od igrališta, nema policije i nikome ne pada na pamet skočiti unutra', napominje.

'Danas kod nas, ako netko utrči u teren - bit će uhićen, priveden prekršajnom sucu i taj više nikada neće moći doći ni na jedan stadion u Engleskoj. Međutim, ako nemate podršku pravosuđa, onda imate velik problem', rekao je 2014. u Beogradu na konferenciji o sigurnosti na nogometnim stadionima časnik za sigurnost jednog britanskog prvoligaškog kluba, Adrian Roberts.

Smatra da je Hrvatski nogometni savez povlašten, da se Hrvatski olimpijski odbor pravi lud i da stoga nema političke volje 'da se udari temeljito iz dana u dan'. Svaki nered je kao zaraza, ako je ne suzbijate - ona eskalira. Morate je tući iz dana u dan', slikovit je Kraljević.

Po njemu nije sporno to da se djela iz Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima tretiraju prekršajno, a ne kazneno. 'U moje vrijeme isto je bilo takvih stvari i tada nam je bilo u interesu da se počinitelji prekršajno gone jer u tom slučaju odmah idu na izvršenje kazne', prisjeća se Kraljević.

  • +6
Maskirani huligan utrčao je na teren tijekom utakmice Hajduk - Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Pravni stručnjak, odvjetnik Branko Šerić smatra da je Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima dobar, no da ga samo treba primjenjivati. Nije mu sporna činjenica da se prekršaj tog zakona ne sankcionira kazneno, već isključivo prekršajno, jer je, ovisno o situaciji, moguća kumulacija prekršajnog i kaznenog, što jedno drugo ne isključuje.

Je li stoga 22-godišnji huligan trebao biti sankcioniran isključivo prema navedenom zakonu te prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira ili je mahanje šipkom u smjeru suca ipak u domeni Kaznenog zakona? Šerić kaže da sudac očito nije smatrao da je mladić imao namjeru napasti nogometnog suca te da je kvalifikacija ovog nedjela ispravna.

Podsjetimo, Dominik Mamić nepravomoćno je osuđen na 105 dana zatvora. Uz to, izrečena mu je zabrana odlaska na utakmice Hajduka i reprezentacije Hrvatske na 18 mjeseci.

Osuđen je po sve četiri točke za koje ga se tereti. Tri se odnose na kršenje Zakona o sprečavanju nereda na sportskim borilištima dok se jedna odnosi na Prekršajni zakon. Njegov odvjetnik najavio je žalbu na ovu odluku.

Hajduk - Rijeka, utrčavanje huligana i njegovo uhićenje Autor: YouTube