atentat ili predstava?

Pitali smo stručnjake što stoji iza napada na Zdravka Mamića

23.08.2017 u 12:07

Bionic
Reading

Kakav je profil osobe koja je pucala na Zdravka Mamića? Je li riječ o profesionalcu ili čovjeku koji ne barata često oružjem? Što otkriva kalibar čahure koja je nađena? Je li doista riječ o pokušaju atentata ili metodi zastrašivanja? Ovo su samo neka od pitanja koja se otvaraju nakon jučerašnjeg napada na Mamića kod Tomislavgrada. Na neka od njih za tportal su odgovorili Dubravko Gvozdanović, stručnjak za oružje, i Marijan Kraljević King, umirovljeni kriminalist

Informacije koje kolaju o napadu na Mamića uglavnom su neslužbene. Spominju se dva napadača, pucanje iz zasjede udaljene 20, pa čak do 50 metara od mete napada. Službene informacije o prirodi ozljede natkoljenice cure na kapaljku iako se javnost pita kako je nakon što mu je metak prošao kroz nogu Mamić bio zbrinut u lokalnom domu zdravlja te se poslije kratkog zadržavanja autom uputio u Zagreb. No na temelju jedne bitne informacije, a to je ona o veličini kalibra čahure koja je pronađena na mjestu napada, može se podosta toga zaključiti u ovom misterioznom slučaju.

Greška strijelca

Jutarnji list piše da je na mjestu događaja pronađena čahura kalibra 7,65 mm. 'Taj je kalibar dosta popularan u Europi i još uvijek je u nekim zemljama službeni policijski kalibar. Zastava, Beretta i Walther PPK pištolji su tog kalibra i uobičajeni su kod nas', kaže za tportal Dubravko Gvozdanović, sudski vještak za balistiku, vatreno i hladno oružje, bivši član protuterorističke jedinice policije i umirovljeni inspektor.

Takav pištolj mnogi privatno posjeduju, kola i na crnom tržištu, a postoje čak i kopije Walthera PPK koje nastaju prepravljanjem iz signalnih pištolja, pojašnjava Gvozdanović.

Pitamo ga može li se iz takvog oružja precizno gađati meta udaljena minimalno 20 metara. 'Pogoci u nogu, ako je ona cilj, događaju se na bliskoj udaljenosti, nikako na ovoj o kojoj govorimo. Ako je riječ u pogotku u nogu s veće udaljenosti, onda to ukazuje na grešku strijelca koja nastaje prilikom povlačenja okidača uslijed koje dolazi do niskih pogodaka. Ako napadač cilja torzo, metak tada završava u nogama', tvrdi Gvozdanović napominjući da je teško procijeniti što se dogodilo temeljem informacija objavljenih u medijima.

POLUAUTOMATSKI PIŠTOLJ

Pucano iz 'škorpiona'?

I Gvozdanović i Kraljević slažu se da je moguće da je pucano iz 'škorpiona'. Riječ je o poluautomatskom pištolju tog kalibra koji se često koristi za likvidacije.

U jedno je siguran: ako je netko tim oružjem s 20 metara želio pogoditi nogu i doista ju pogodio, onda je vrhunski strijelac. No sumnja da se to dogodilo. 'To su rudimentarni pištolji. Ako netko puca s 20 metara, noga nije cilj. Cilj je bio da ga se pogodi i usmrti. Ni pogodak u nogu nije bezopasan - da je pogodio koji milimetar dalje, pogodio bi arteriju', zaključuje Gvozdanović.

Kraljević King: Način na koji je napad izvršen je smijurija

Umirovljeni policijski inspektor Marijan Kraljević King na temelju dostupnih informacija zaključuje da je način na koji je izvršen napad na Mamića 'smijurija'.

  • +10
Vidovići, mjesto u kojem je propucan Zdravko Mamić Izvor: Cropix / Autor: Branimir Boban / CROPIX

'Činjenica je da nisu objavljeni detalji o toj rani. Ako je to napad na život i tijelo, atentat, kako onda čovjek odmah otiđe za Zagreb i kakvi su to strijelci koji ga površinski ogrebu u cilju lišavanja života. To je toliko smiješno da bilo koji policajac ili balističar zna da je to predstava', smatra Kraljević.

Isključuje da je riječ o pokušaju likvidacije napominjući da je prije 20 godina na zagrebačkim ulicama stalno bilo pucnjave. 'Svi koji su bili napadnuti vatrenim oružjem bili bi i likvidirani', dodaje.

7,65 mm je minorni kalibar koji nema devastirajuću moć i takvim oružjem, ističe, nitko pametan na udaljenosti od 20 metara ne izvršava atentat.

Na takvoj udaljenosti na metu se puca dugom puškom. 'Ako se nekoga želi likvidirati kratkim oružjem, pištoljem, to se radi iz blizine', zaključuje.