sedmodnevno žalovanje

Preminuo bivši tanzanijski predsjednik Benjamin Mkapa

24.07.2020 u 11:15

Bionic
Reading

Bivši tanzanijski predsjednik Benjamin Mkapa, koji je uveo višestranačku demokraciju u zemlju te nastojao okončati sukobe u istočnoj Africi, umro je u ranim satima u petak, rekao je predsjednik John Magufuli

Mkapa je posredovao u nekoliko regionalnih mirovnih inicijativa, kao predsjednik Tanzanije između 1995. i 2005. godine, a kasnije se nastavio zalagati za pomirbu u Burundiju, Keniji, Demokratskoj Republici Kongu i regiji Velikih jezera.

Umro je dok je bio na liječenju u bolnici u Dar es Salaamu, izjavio je Magufuli bez daljnjeg objašnjenja. 'Državnik je koji se posebno pamti kao neumoran borac za mir u istočnoafričkoj regiji', rekao je član predsjednik komisije Afričke unije Moussa Faki Mahamat.

Magufuli je proglasio sedmodnevno žalovanje, za vrijeme kojeg će sve zastave biti podignute na pola koplja. Mkapa (81), bivši novinar, obnašao je i dužnosti veleposlanika i ministra vanjskih poslova.

Rođen je u južnoj Tanzaniji, diplomirao je engleski jezik na sveučilištu Makerere u Ugandi te je studirao međunarodne odnose na sveučilištu Columbia u New Yorku.