BIZARNI EKSPERIMENT

Predsjednik Tanzanije posumnjao u inozemne testove na koronu, pa naredio tajnu operaciju: Pozitivni papaja, koza i ovca

05.05.2020 u 10:03

Bionic
Reading

Predsjednik Tanzanije John Magufuli je, posumnjavši u vjerodostojnost inozemnih testova na koronavirus, naredio da se umjesto ljudi tajno testiraju životinje i voće te je, nakon što su pokazali pozitivne rezultate, testove proglasio tehnički neispravnima

Magufuli, čija je vlada na meti kritika međunarodne zajednice jer je tajio podatke o broju zaraženih koronavirusom te je svoje sugrađane pozvao da se protiv covida-19 bore molitvom, kazao je da su testovi tehnički neispravni jer se pokazalo da su na virus pozitivni papaja, koza i ovca.

Pojasnio je da je od tanzanijskih snaga sigurnosti zatražio da provjere njihovu kvalitetu. Oni su nasumično prikupili uzorke koji nisu potjecali od ljudi, nego od papaje, koze i ovce. Naime, na uzorcima su se nalazila imena i godine rođenja stvarnih osoba pa ni laboratorijski tehničari nisu ništa posumnjali.

Predsjednik je kazao kako smatra da, s obzirom na to da su na covid-19 bili pozitivni papaja i koza, to znači da su testovi tehnički neispravni jer pokazuju da i među ljudima ima onih koji su bili pozitivni, a zapravo nemaju virus.

'Nešto se tu sumnjivo događa. Ranije sam rekao da moramo biti svjesni toga da za ovu zemlju nije dobra sva pomoć koju nam šalju' iz inozemstva, rekao je.

U priopćenju ministarstva zdravstva stoji da je ministar osnovao povjerenstvo od 10 osoba, koje će istražiti postupke zaposlenih u laboratoriju i do 13. svibnja dostaviti rezultate istrage.

Službeni Dar es Salaam neredovito izvješćuje o broju zaraženih i umrlih od koronavirusa u Tanzaniji. Po najnovijim podacima tanzanijskog ministarstva zdravstva, objavljenim prošle srijede, u zemlji je 480 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, među kojima je 167 oporavljenih i 16 umrlih.