u 69. godini

Od posljedica covida-19 preminuo bivši saborski zastupnik Anto Kovačević

15.11.2020 u 12:09

Bionic
Reading

Hrvatski intelektualac, politički zatvorenik i političar Anto Kovačević umro je u subotu u 69. godini od posljedica covida-19, potvrdila je u nedjelju obitelj

U bivšem sistemu je Kovačević, koji je rođen 21. ožujka 1952. u Adi (Odžak, BiH), osuđen na 8,5 godina zbog verbalnog delikta, a robijao je u Zenici nakon što mu je kazna smanjena na šest i pol godina. Bio je proglašen osuđenikom savjesti Planete Zemlje po Amenesty Internationalu.

Kovačević je doktorirao filozofiju u Beču sa 28. godina a politički uzor zbog čega je dijelom i suđen bio mu je Marko Veselica, s kojim je u samostalnoj Hrvatskoj politički djelovao poglavito vezano za ljudska prava i prava političkih zatvorenika te prava Hrvata u BiH.

Javnost se Kovačevića ponajviše sjeća kao predsjednika HKDU-a, ali i saborskog zastupnika gdje je u klupama sjedio od 2000. do 2003. godine.

Anto Kovačević Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Iz tog razdoblja ostao je zapamćen po sukobu s Vesnom Pusić iz 2001. godine. U raspravi, Kovačević joj je uputio seksističku rečenicu: 'Bog je ženu stvorio za madraca, a ne za mudraca!' zbog čega je žestoko kritiziran. Kandidirao se za predsjednika RH na izborima 2005., ali nije prošao u prvom krugu. 2015. godine postao je članom Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević.

Napustio nas je čovjek koji je jasnoćom svog izričaja i beskompromisnom borbom za vrijednosti u koje je vjerovao obilježio hrvatsku politiku. Anto Kovačević 1952.- 2020.

Posted by Hrvoje Zekanović on Sunday, November 15, 2020

Izraze sućuti obitelji Ante Kovačevića uputio je premijer Andrej Plenković.

'Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku hrvatskog publicista i političara, gospodina Ante Kovačevića. S njegovim smo odlaskom izgubili dugogodišnjeg aktivnog sudionika naše političke i društvene scene. Gospodin Kovačević ostat će upamćen i po svom političkom angažmanu kao zastupnik u Hrvatskom saboru, dok se u razdoblju jugoslavenskog komunističkog režima bez ustručavanja borio za istinu i pravednost te zalagao za hrvatske interese. Radi toga je kroz montirani sudski proces završio u političkom zatvoreništvu u Zenici te je osuđen zbog svojih mišljenja i govora, zalažući se za prava hrvatskog naroda. Uime hrvatske Vlade i moje osobno, primite, molim Vas, izraze iskrene sućuti.'