izbori u pakistanu

Premijerova stranka proglasila pobjedu iako je on u zatvoru

10.02.2024 u 16:31

Bionic
Reading

Stranka bivšega pakistanskog premijera Imrana Khana, koji se nalazi u zatvoru, u subotu je proglasila pobjedu, dok proturječne informacije o ishodu nacionalnih izbora intenziviraju utrku za sastavljanje nove vlade.

Vođa pakistanske stranke Tehrik-e-Insaf (PTI, Gohar Ali Khan na konferenciji za novinare je rekao da je "stranka osvojila većinu" i da "kani osnovati vladu".

Gohar Ali Khan odbacio je pobjednički govor bivšega premijera Nawaza Sharifa održan u petak i njegovu najavu da će započeti s formiranjem koalicijske vlade pregovorima s predstavnicima drugih stranaka.

"Od institucija tražimo da poštuju mandate. Odbacivanje izbora naroda moglo bi imati posljedice po demokraciju”, rekao je i zahvalio javnosti u ime bivšega premijera Imrana Khana koji je trenutačno u zatvoru zbog više različitih optužbi.

Predsjednik PTI-ja je kazao da je stranka u nacionalnoj skupštini osvojila 170 od 265 mjesta, no još nema konačnih rezultata.

Po podacima pakistanskoga Izbornog povjerenstva (ECP) rezultati iz mnogih izbornih jedinica tek trebaju stići.

Kandidati koje podržava PTI vode sa 100 mjesta, a Sharifova Pakistanska muslimanska liga (PMLN) osvojila je 71 zastupničkih mandata u parlamentu od ukupno 266. Za parlamentarnu većinu potrebno je 169 mandata.

Izbore u Pakistanu zasjenile su zabrane upotrebe interneta i telekomunikacija, kao i optužbe o manipulacijama, koje se čine još gorima zbog odgođene objave djelomičnih rezultata.