OSJEĆAJ UTJEHE

Premijerka osvojila građane u krizi: 'Ovo je kao kad me mama navečer ušuškavala u krevet'

30.03.2020 u 09:38

Bionic
Reading

Nekoliko sati nakon što je Novi Zeland uveo ograničenje kretanja u borbi protiv pandemije koronavirusa, premijerka Jacinda Ardern emitirala je uživo na Facebooku u džemperu iz kreveta, kako bi "provjerila" kako su građani i obavijestila ih o događajima tog dana.

Njezine svakodnevne polusatne tiskovne konferencije, odgovaranje na pitanja građana, objavljivanje videa na Facebooku i fotografija na Instagramu, u kontrastu su s ponašanjem nekih svjetskih čelnika koji održavaju zbunjujuće brifinge o planovima za borbu protiv Covida-19.

"Mislila sam na brzinu otići na internet i vidjeti kako su svi... dok se pripremamo na nekoliko tjedana izolacije", kazala je ona u jednoj od poruka na društvenim mrežama koju su vidjeli i lajkali milijuni ljudi.

"Ovo je osjećaj utjehe kao kad me mama navečer ušuškavala u krevet", napisao je jedan od njezinih pratitelja u komentaru na objavu. "Hvala što provjeravate kako smo."

Broj zaraženih koronavirusom na Novom Zelandu je 589, a jedna osoba je umrla, što je daleko manje u usporedbi s drugim zemljama poput susjedne Australije koja ima 4200 zaraženih i 17 mrtvih.

  • +2
Novi zeland Izvor: AFP / Profimedia / Autor: Marty MELVILLE

Očekuje se da će ograničenje kretanja uvedeno u četvrtak imati dalekosežan učinak u toj zemlji s pet milijuna stanovnika čije je gospodarstvo orijentirano na izvoz.

Međutim, jasno komuniciranje 39-godišnje premijerke hvale svi, pa čak i njezini najoštriji kritičari.

"Mislim da ona stvarno komunicira jasno i dobro", izjavio je John Key, bivši premijer iz oporbene Nacionalne stranke, u radio emisiji.