ANALITIČARI O REGISTRU BRANITELJA

'Premijerka Kosor i dalje lovi u mutnom'

kosorbroshrvatska

kosorbroshrvatska

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Nakon što je jučer objavljen registar branitelja, za HDZ-ovu vladu najveća, ali očito i ne najbolje čuvana državna tajna, što je preostalo premijerki Kosor? Troje uglednih analitičara komentira za tportal je li premijerka Kosor nakon objave podataka prisiljena i službeno objaviti dokument o čijoj se tajnosti polemizira godinama i je li ispravan način na koji pokušala 'sanirati štetu'

Politolog Nenad Zakošek procjenjuje da će se nastaviti borbe između dva tabora - prvog, koji se skriva iza zakonskih prava i zalaže se za zabranu objave podatka, i drugog, za koji pretpostavlja da ga podržava većina građana i koji smatra da se manipulira statusom branitelja i privilegijama koje iz njega proizlaze.

'Kao nekadašnja ministrica za branitelje, Jadranka Kosor računa upravo na tu publiku i mislim da će nastaviti odbijati službeno objaviti registar branitelja. Ne mislim da će je ova objava u tome potaknuti', rekao je Zakošek za tportal.

Iako je registar branitelja trenutno nedostupan, odnosno web stranici na kojoj je objavljen ne može se pristupiti, podaci su sinoć već objavljeni i njihovo se kolanje neće moći spriječiti. Zakošek misli da je premijerka trebala iskoristiti inicijativu predsjednika Josipovića i njegovog savjetnika za branitelje Freda Matića i pronaći zakonski oblik da se registar objavi.

'Suludo je da se to skriva, da se ne zna tko ima kakav status, riječ je o svojevrsnom društvenom priznanju. Tako u Washingtonu postoji spomenik za poginule američke borce u Vijetnamu, zid na kojemu su ispisana njihova imena, je li i to razotkrivanje osobnih podataka?' kazao je Zakošek.

Zamoljen da prokomentira najavu Vlade koja osobama koje su objavile registar prijeti zatvorom zbog razotkrivanja državne tajne, Zakošek kaže: 'Kad imate zviždače, njima se uvijek prijeti. Predvidiv je način na koji premijerka igra ovu ulogu, trudeći se da to ostane skriveno i da i dalje lovi u mutnom.'

Gjenero: Sad je teško pravdati ustrajanje na ne-javnosti registra

Za Davora Gjenera objava registra branitelja na internetu čin je građanske neposlušnosti, za koju onaj tko je poduzima mora biti spreman i snositi kaznu, pa zato sankcije koje najavljuje Vlada ovaj analitičar ne smatra problematičnim.

No Gjenero upozorava premijerku Kosor da će sada teško biti opravdati ustrajanju na ne-javnosti registra. 'Prava strategija smanjenja štete bila bi službena objava registra, no poznajući rad javne uprave, mislim da se to neće dogoditi, već će se Vlada odlučiti za pogrešan, rigidan stav', ocjenjuje Gjenero.

Na objavi registra, misli Gjenero, najviše će profitirati SDP koji na tome godinama inzistira, a to je i bila jedna od tema kampanje predsjednika Ive Josipovića.

'Priča s registrom je efemerna politička tema, teško će biti provesti reviziju branitelja i realizirati smanjenje troškova. Nekadašnji ministar Pančić čini mi se vrlo pošten, pa tu ništa nije napravio. Čini mi se da je nekome trebalo skretanje pažnje, SDP-u je vrlo neugodan slučaj Daimler i stranački izbori, pa je ponovno aktualizirana ta tema', kazao jeza tportal Gjenero

Grubiša: Vlada treba registar otvoriti braniteljima i medijima

Politolog Damir Grubiša objavu registra ocjenjuje kao diverziju i ilegalni čin, smatrajući da njegova objava mora biti rezultat političke volje.

'Vlada bi morala usvojiti srednju struju i proglasiti registar branitelja javnim za predstavnike zainteresirane javnosti, a to su mediji i branitelji. Protiv sam toga da su ti podaci svima javno dostupni, ali mislim da bi trebalo svim braniteljima omogućiti da provjeri svoj status', izjavio je Damir Grubiša za tportal.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi